2012. okt 25.

Szőlős-zsályás pecsenye

írta: panda<3
Szőlős-zsályás pecsenye

Ez az az étel, ami miatt mindig várom az őszt. Valamiért ez olyan, mint amikor Húsvét előtt várod a sonkát és a tormát. Vagy Karácsony előtt a bejglit. Igazából bármikor el lehetne készíteni, az év bármely szakában, de valahogy csak akkor esszük, amikor az adott alkalmat ünnepeljük. Nos, ha ez az étel nem is ünnephez kapcsolódik, mégis így várom minden évben, hogy elkészítsük, hiszen ez egy kimondottan őszi étel, a szüret idején a legfinomabb. Ekkor vannak a legfinomabb muskotályos szőlők, illatos és zamatos, érett fürtök. Ebből a legfinomabb. Anyukám szokta készíteni, mindig előveszi a Lajos Mari szakácskönyvet, amelyben szerepel ez a recept. Mi pedig türelmetlenül várjuk, hogy mikor kerül bele már a szőlő? Megsült már? Kész a krumplipüré? Elég lesz a zsálya? Amikor elkészül, csak a nagy csend árulkodik evés közben arról, hogy ismét nagyon finom lett, jól sikerült:).

szőlős hús.jpg

Hozzávalók:

- 1kg szőlő (a legjobb a muskotályos, minél zamatosabb, illatosabb, édesebb, annál jobb)

- 1 kg sertésdió (a comb része)

- kb. 1,5 dl fehérbor (száraz, vagy félédes, a miénk most chardonnay-vel készült)

- vaj, olaj, zsálya, só, bors

Az elkészítése kicsit macera, mert a kiló szőlőnek a levét ki kell préselni, (kb 2 fürtöt félre kell tenni a körethez és a díszítéshez). Mi ezt rendszerint szűrőn passzírozzuk át, így nem kerül bele a sok mag és héj, csak a gyümölcslé. Lehet próbálkozni gyümölcscentrifugával is, bár szerintem ha a magok szétmennek, az keserűvé teheti a levet. Ez a lé fogja képezni az egész étel alapját, ez határozza meg a karakterét, ebből kapjuk majd a szaftot, amiből soha nem elég, olyan finom:)! A húst spárgával körbe kell kötözni, hogy szép formás legyen és szépen szeletelhető, amikor elkészül. Bekenjük vékonyan olajjal minden oldalát, majd az öntött vas lábasban vaj és olaj keverékét felforrósítjuk, a besózott, beborsozott hús minden oldalát megkapatjuk, hogy a nedvek bennmaradjanak. Ezután kerül a hús mellé az apróra tépett zsályalevél (kb 10 nagyobb levél), locsolunk mellé kb. 1,5 dl bort és betesszük lefedve a sütőbe, 200 fokon. Néha ránézünk, ha elfőtte a bort, akkor elkezdjük folyamatosan mellélocsolni a kipréselt szőlőlevet. Mindig pótoljuk a szőlőlevet, amikor elfő. Nagyjából két órán keresztül fog sülni a húsunk. Amikor kész, szeletelés előtt pihentetjük a húst, kb. 10 percig. Ez idő alatt a megmaradt szőlőszemeket vajon megfuttatjuk, nem kell sokáig, csak egyet-kettőt kell rottyannia és kész. A felszeletelt hús mellé tesszük a szőlőszemeket, kis tálkában mellé a szaftot. Krumplipürével finom.

 

 

 

 

Szólj hozzá

kedvenc hús