2014. feb 06.

Pizza grillen? Nooormális?

írta: TSK
Pizza grillen? Nooormális?

Nyári visszaemlékezés #4

IMG_20130619_200838.jpgUgye említettem már, hogy a nyáron két hónapig nem volt konyhánk. Nem, nem új konyhánk nem volt, semmilyen. Vettünk egy klassz kis lakást, hogy az ikrek elférjenek, kiköltöztünk a belvárosból "vidékre", és a lakásban még nem volt konyha. Semmilyen.  Mit tesz ilyenkor egy egyszeri gasztrobuzi, megijed? Dehogy, berendez egy konyhát a kertben, hiszen nyár van. :D

Mi kell hozzá? Egy elektromos grill, egy faszenes grill, egy indukciós főzőlap, és egy polc. Életem egyik legjobb főzős kalandja volt ez a két hónap, amíg a benti, és amúgy csodás konyhánk elkészült. Nem ígérem, ha megjön a nyár, nem rendezem be újra ugyanezt odakint. Csodás reggelik a kertben, naplementében sütögetés, grillpartik, kerti zöldfűszerek.ÁÁÁ Imádtuk. 

 

 

Természetesen ez az időszak nem a bonyolult kajákról szólt. Mindig tetszett ahogy az olaszok főznek kint. 10 perc alatt atom jó, de nagyon egyszerű kajákat tolnak össze. Ebben a szellemben álltunk neki a nyárnak.

Az egyik kedvencünk az a pizza/lepény, amiről most mesélni fogok. 

A címben van némi kamu, ismét, mert ez nem egy hagyományos pizza, tulajdonképpen akár nem is pizza, legyen inkább lepény, hogy az egyszeri troll se tudjon belekötni . És ráadásul nem is kelt tésztából indultunk ki. Persze elkészítettük kelt tésztából is, ezért most két változatot fogok elmesélni nektek, egy egyszerűt, és egy ugyanolyan egyszerűt :D

 

A két változat a tésztában különbözik. Az egyik a hagyományos kelt tészta, ezek az én arányaim, melyek Langallóhoz (kis csavarral, erről még írok), hagyományos pizzához, kenyérhez, zsemléhez is jók. 

50dkg liszt

3 ek olaj (olíva)

1 csom instant élesztő

nagy csipet só

kis csipet cukor

2,5 dl langyos(!) víz

Ez egy jól működő arány, szóval ha eddig nem mertél nekiállni a pizzatésztának, akkor most itt az alkalom, nem tudod elba.. elrontani. Összegyúrod, az állagán érzed majd, hogy jól összeállt. 1 órára félreteszed kelni. Ha megkelt, kicsit még átgyúrod, és most jön a nyújtás. 

 

Sodrófa híján, és néha azóta is, hogy van, mi egy balzsamecetes üveget használtunk nyújtani, kb. 20 cm átmérőjű minipizzákat nyújtottam. Jó laposra, mert így fog ropogni. de ne túl laposra, hogy törjön, majd mindjárt megtudod, miért ;) Aztán sütünk, de hogy hogyan, azt elmesélem a másik tészta után. 

A másik tésztafajtát Indiából importáltam. Ez tulajdonképpen egy chapati, indiai laposkenyér. Sokszor inkább ezt preferáltuk, mert nem kell keleszteni, így 5 perc alatt van egy király tésztád, lehet telepakolni mindenfélével. Íme a tészta:

50 dkg liszt

fél pohár joghurt

3 ek olívaolaj

nagy csipet só

kis csipet cukor

Fűszerek (nem feltétlen kell, mi chillit, vagy borsot, vagy morzsolt oregánót szoktunk beletenni, de néha ezt sem)

és ha kell még, mert lehet, hogy a joghurt elég lesz, akkor némi tej, vagy víz.

Összegyúrod, és ha jól összeállt lehet sütni. 

Innentől mindkét változat ugyanúgy készül. Ez nem szentírás mi így csináltuk, te pedig csináld csak úgy, ahogy neked tetszik. Szóval. Legtöbbször elektromos grillen sütöttük, mert a faszenes grill időigényesebb. Felfűtöd a grill lapot, és ráteszed a kis tésztádat. Mellé a lapra felteszed a feltéteket sülni, mi ilyesmit szoktunk, szalonna, paradicsom, csirkehús, de lehet akármi, amit ráteszel. Nézegeted a tésztád alját, és ha jó, megfordítod, rápakolod a feltétet, teszel rá sajtot, és hagyod a grillen még egy kicsit, hogy a másik fele megsüljön, és a sajt ráolvadjon. Ha kész tányérra ki. Ne hagyd ki a zöldfűszereket! Mi friss bazsalikomot, oregánót (nagyon jó a zöld oregánó), mentát (ne félj tőle) és néha citromlét, és frissen vágott chillit tettünk rá. Én ilyenkor kettéhajtom, és simán kézből megeszem. Nem hazudok, ezt a kaját bármelyik top étteremben fel merném szolgálni, és zajos sikert aratna, azt garantálom. 

IMG_20130615_134853.jpg 

És íme a pizzaszerű elkészítés is, hogy a címben történt hazugságom alól kimentsem magam. Ezt kizárólag a kelt tésztából csináljátok, süssétek meg a tészta egyik oldalát, és amikor megfordítottátok, a már sült felét kenjétek meg paradicsom szósszal, dobjatok rá friss bazsalikomot, és mozzarellát. Amíg a másik fele megsül, a sajt ráolvad, és kész a grillen készült mini pizzád. Mert hogy a hagyományos olasz pizza, csak ennyit tartalmaz, és kérlek egyszer próbáljátok ki, ennyi bőven elég. Nem akarok most pizzafilozófiai iskolát nyitni, szeretem én is a megpakolt pizzákat, de az igazi, hamisítatlan pizza, ezt a három feltétet takarja. És egyszer istenúccse még egy kemencét is fogok építeni :D

IMG_20130615_135637.jpg

És hogy miért télen mesélem el ezt nektek, amikor nincs kert? Egyrészt, mert nosztalgikus hangulatban vagyok, és vágyom a nyarat, másrészt, mert ezt bent is simán meg tudjátok csinálni. 

És a végére egy alternatív felhasználási javaslat, a faszenes grillen való elkészítés. Itt nyers feltételben gondolkodjatok. A tésztát felpattintjátok a faszenes grillre, vigyázz, hamar megég. Fel fog hólyagosodni, ne ijedj meg. Fordítsd, ha kész, tányérra, és forrón rá a feltétek. Így is atom finom. Grillezés mellé köretnek is tökéletes, kenyér helyett. 

Na iránya a konyha ;)

T

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

letöltés.jpg

 

IMG_20130615_135637.jpg

Szólj hozzá

olasz india gasztro panda kedvenc tigris gasztronómia gyors házi pizza egyszerű naan kenyér naan pizzatészta szabadtér chapati indiai kenyér pizza otthon pizzatészta otthon pizzatészta házilag indiai naan