2014. feb 07.

Hamburger buci, végre sikerült...

írta: TSK
Hamburger buci, végre sikerült...

20140206_211559.jpgSzintén kardinális kérdés a hamburger készítésénél a zsemle. A húsról, és amúgy a hamburger filozófiájáról már írtunk a múlt héten, és most, és ígérem ez lesz az utolsó burgeres posztom, sikerült végre megcsinálni azt a zsemlét, ami egyrészt minden igényt kielégít, másrészt már vállalható a nagyközönség előtt. Íme:

 

 

 

 

A történet egyébiránt cseppet sem bonyolult, csak kellett hozzá az a kis trükk, amit most megosztunk veletek, és ami könnyen lehet, csak nekünk volt ismeretlen. 

A lényeg a hagyományos kelt tészta két összetevőjének lecserélésével, változtathatunk a zsemle állagán és ízén, és így azt kapjuk, amit egy jó hamburgerbuciól elvárhatunk. 

Na de milyen a jó hamburgerbuci? Íme, ami nekem fontos: Legyen kellően nagy. Ne legyen foszlós, ami a legkisebb nedvességre és gőz hatására szétmállik a kezedben. Legyen kicsit édeskés, kicsit kalács szerű. Ne legyen felfújva, legyen sűrű textúrájú, ne levegős. És persze legyen rajta sok sok szezámmag. Bár van aki ezt nem igényli, az ne tegye rá :D

Mivel ma estére hamburger-partyt tervezünk Bálinttal és Timivel, tegnap este nekiálltam tehát a bucinak, amihez egy klassz főzőműsorban láttuk az ötletet, és elcsentük (The fabulous baker boys).

A trükk pedig annyi, hogy a kelt tésztában a vizet tejre, az olajat pedig vajra cseréljük. Íme tehát a pontos arányok, bár tegnap a pizzánál már leírtam a vízzel készült változatot,  hátha valaki nem látta, tessék.

50dkg liszt

1 csom. instant élesztő

5 dkg vaj

2,5 dl langyos tej

Cukor

A másik fontos trükk a kelesztés eljárásában rejlik. Ne gondoljatok semmi extrára, csak annyi, hogy a kelesztés két részletben történik. Az összegyúrt tésztát fél órát keleszted, majd kiveszed, és ha hamburger zsemlének készíted akkor 6, ha normál zsemlének akkor 8 egyenlő részre osztod. Én tegnap elsőre véletlen sima zsemlét csináltam, így két adag készült. Épp most majszolom a szendvicsem ebből a zsemléből, és már most tudom, hogy többé nem kell bolti zsemle. 

 

 

A feldarabolt tésztát gömbölyűre  zsemle alakúra formázod :)

Most jön a második kelesztés, ezeket a kis lepényeket kiteszed a tepsire, és hagyod még fél órát kelni, amik fel fognak puffadni ezalatt. Innentől már csak meg kell sütnöd, 200 fok 20 perc, vagy 180 fok fél óra. Ne ijedj meg, a tojás szép sötét barna lesz, de ez így csodálatos. A szezámot ne pirítsd meg előtte, mert a sütőben úgyis megpirul. 

Szóval ne féljetek elkészíteni a hamburgerzsemléteket, hamarabb megvan, mint hogy elmész érte a boltba és kivárod a sort. 

Na irány a konyha!

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

Szólj hozzá

sör házi hamburger buci hamburgerzsemle