2014. már 19.

A nagyhírű gyömbérsör...

írta: TSK
A nagyhírű gyömbérsör...

Egyre több helyen olvasom, és látom az ismeretterjesztő csatornákon, milyen egyszerű és nagyszerű házilag elkészíteni a gyömbérsört. Engem is piszkált a dolog, hogy otthon szeszt csináljunk, főleg pár nap alatt. Nos a kísérlet jól sikerült, bár az interneten megtalálható ötletek jó része nem azt eredményezi, amire a jóhiszemű próbálkozó számít. 

 

Előrebocsájtom, ez egy kísérlet, semmi közünk a hagyományos sörkészítéshez, vagy a gyömbérsör gyártás eredeti technológiájához. Ellenben a végeredmény egy kellemes és fogyasztható frissítő. Ez egy változat, és ha van más tapasztalatotok, ami könnyen és gyorsan elkészíthető otthon, írjátok!

Szkeptikusan és kicsit félve álltunk neki. Sokat olvasgattunk ez irányban, és a sok alkoholmentes recept után olyat kerestünk, ami alkoholos, mert hát ugye mégiscsak. 

Az összetevőket nem túl nehéz beszerezni:

Gyömbér (2-2,5 literhez egy hüvelykujjnyi)
1 db citrom
10 EK cukor
Borélesztő 

Elkészítés:

Maga az elkészítés csöppet sem bonyolult, de az élesztő arányának kikísérletezése némi időt, és sok konyhai felmosást igényelt. 

A gyömbért lereszelem, vagy ha lusta vagyok fokhagymanyomón kipréselem az összekockázott gyömbért, és a maradékot még késsel felaprítom. Rácsavarom a citrom levét, és a citrom héját is belereszelem. A cukor adagolása szintén ízlésen alapul. Én szeretem az édesebb ízeket, így nekem a 10 EK cukor volt a legjobb, de ha valaki szárazabban szeretné, nyugodtan tegyen bele kevesebbet. 2 evőkanál cukorral már működik az erjesztési folyamat. Az eddigiekhez hozzáadom tehát a cukrot, és egy kicsi langyos vízzel összekeverem. 
A palack aljára teszem a borélesztőt. (borász szaküzletben, gazdaboltban beszerezhető kb 2-300 Ft egy tasak, ami kb. 20 literre volt elég) A palackban lévő élesztőre öntöm az előbb elkészített dolgokat, és langyos(!) vízzel felöntöm úgy, hogy a palackban maradjon 1-2 deci hely a felgyülemlő szén-dioxidnak.

Az élesztő mennyiségét elég nehéz volt kitapasztalni. Amit először olvastunk, egy EK-t írt, ez borzasztó sok, egyrészt maga a gyömbérsör is élesztős ízű lesz (amúgy ez nem feltétlen baj) másrészt olyan mennyiségű szénsav képződik, ami mellett szinte lehetetlen kinyitni a palackot anélkül, hogy az szanaszét ne fröcsögjön. Nekem a legjobb mennyiség az egy palackhoz egy kávéskanálnyi volt, vagy fél evőkanálnyi. Ezzel már egy jó erős szénsav képződik, de nem lesz élesztős ízű az ital. 

Meddig erjesszük?

Elvileg 2 nap alatt fogyasztható. A legjobb mégis az lett, amelyik 5 napig ért, és gyanítom, ha még tovább erjed, akkor sincs baj. Figyeljünk rá, hogy ha az első nap végére nem látunk egy kis habot a tetején, valamint a palack nem fújódik fel a képződött szén-dioxidtól (nyomkodásos vizsgálat), a forrás nem indult be. Ilyenkor két dolgot tehetünk, először melegítsük egy kicsit a palackot forró csapvíz alatt, mert nem volt megfelelő a hőmérséklet, amikor összeállítottuk, és/vagy tegyünk hozzá még egy kis élesztőt. 

Mire számítsunk, amikor megkóstoljuk?

Aki nem szereti a gyömbért, neki se álljon. Köszönőviszonyban sincs a Canada Dry-al, és a többi cukorsziruppal, amit Ginger Ale-ként árulnak. Ennek kérem gyömbér íze van. 

Az állaga opálos. Szűréssel nem próbálkoztunk, minket nem zavart. 

A palack alján maradhat némi élesztő, emiatt mi le szoktuk fejteni egy másik palackba. 

És ugye az alkoholtartalom, mert erre voltunk a legkíváncsibbak. Nem mértük le, de az alkoholtartalom elhanyagolható. 1-2% körül lehet. Éreztük, hogy kicsit alkoholos, de azért egy jó kemény szombat esti beseggelésre senki ne számítson. Könnyen lehet, ha tovább forr az alapanyag, ez megnövekszik, de mi mindig hamarabb megkívántuk, minthogy ilyen sokáig várjunk. Szóval lehet próbálkozni. 

 

És még valami, mielőtt nem kísérleteztétek ki a sajátotokat, ne harangozzátok be a vendégeiteknek a remek gyömbérsörötöket ;) csak ha már biztosak vagytok az eredményben és a minőségben. 

T

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

sör kedvenc házi gyömbérsör gyömbérsör otthon házi gyömbérsör