2014. ápr 02.

Házi májkrémek

írta: TSK
Házi májkrémek


clpate.jpg

Olvastátok már el májkrém csomagolásán az összetevőket? Csirkezúzalék, disznóbőr, szalonnabőr, emulgeálószer, E982, Füstaroma, Térfogatnövelő szer?  Nyomokban májat tartalmazhat 12-15%. Nos ezek önmagukban nem finom dolgok. És bár megfelelő arányú elegyük lehet fogyasztható, akár ízletes, sokan nem tudják, hogy a máj olcsóbb, és egy házi májkrém elkészítése kb. 30 percet vesz igénybe. Higgyétek el, ha szeretitek a májkrémet/kenőmájast, és egyszer megcsináljátok otthon, soha többet nem vesztek boltit...

Az első májkrémem tulajdonképpen nem májkrémnek indult. Történt ugyanis, hogy édesanyám nagyobb pakkot küldött a baconbe göngyölt csirkemájból, mint amennyit 100 éven belül el tudtunk volna fogyasztani, így további feldolgozás ötletei merültek fel. Ekkor jött, hogy készítsünk belőle májkrémet, vagy kenőmájast, kinek hogy tetszik. 

Mint mindennek, a házi májkrémnek is improvizatívan álltam neki. Először is kilestem a májkrémes tubus oldaláról a használható összetevőket, hogyaszongya: Máj, hagyma, fűszerek, szalonna. Mi sem egyszerűbb, minden adott. Megpirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a baconbe göngyölt májat, és jól összeturmixoltam. Ezzel tulajdonképpen kész volt a májkrém. A fűszerezés nem nagy dolog, épp azokat a fűszereket kell beletenni, amit egy májas ételhez tennénk: só, bors, majoranna esetleg rozmaring. Ennyi, pont, nem kell túlspilázni. Én szoktam bele tenni még egy kocka vajat felolvasztva, ez javít az állagán, és krémesebb lesz tőle, és egy kis mustár is jól illik az ízvilágba. 

Hozzávalók: 

csirkemáj, vagy borjú máj (de bármilyen máj tökéletes)
vörös vagy lilahagyma
10 dkg vaj
fűszerek
mustár
esetleg szalonna

Amikor szándékosan álltam neki májkrémet csinálni, sem jártam el másképp. A szalonnát mondjuk általában kihagyom, mert nem ad hozzá annyit ízben, így általában kihagyom. Olívaolajon megpirítom a hagymát, majd hozzáteszem a májat. Fűszerezem.  Időközben nagyon kis lángon felolvasztom a vajat. Ennek a tetjén képződik majd egy réteg, ezt nem kell beleönteni a későbbi májasba, de tulajdonképp baja sem lesz tőle. Leturmixolom a hagymás, májas alapom, és beleöntöm a vajat, majd tovább turmixolom. Mehet bele a mustár, és ízlés szerint még fűszer, ha kell. 

Az állagot mindenki állítsa be magának, én szeretem a rusztikus textúrájú májast, így én hagynék benne darabokat, de Panda csak igazán krémesen eszi meg, így nagyon finomra szoktam turmixolni. 

Ha borjúmájból készítjük, figyelni kell arra, hogy a borjúmáj nagyon hamar megkeményedik hő hatására, így először süssük készre a hagymát, és a kockára vágott májat maximum 5 percig pirítsuk rajta. 

Az előállítási költség kb. a bolti szinten van, nem lesz sokkal olcsóbb így a májas, de azért mégis. Ez kérem májkrém, és nem "májaskrém". Az íze mindenért kárpótol. Érdemes kipróbálni sertés, vagy kacsamájból is, vagy akár libából, de az ugye kicsit költségesebb lesz.

Hűtőben sokáig eláll, így érdemes akár fél kilót is elkészíteni. És ha a tetejét 1 centi olvasztott vajjal lezárjuk, akkor kb a végtelenségig eltartható. De Garantáltan gyorsan fogy...

T.

Szeress, imádj a facebookon!

 Fotó:http://www.marlerblog.com/case-news/yes-raw-chicken-liver-pate-can-carry-campylobacter/#.UzvNo6h_u9U

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

házi házi májkrém májkrém májkrém otthon