2014. ápr 05.

Medvehagymás pogácsa

írta: Mdmoiselle
Medvehagymás pogácsa

20140315_115412.jpgKét évvel ezelőtt kóstoltam ezt a pogácsát, egy nagyon jó barátunk, Márk anyukája sütötte amikor Pécsett jártunk. A medvehagymát egyébként is imádom, a pogácsát is, a kettőt együtt még jobban. Medvehagyma szezon van, minden zöldségesnél lehet kapni. A miénk egyenesen a Mecsekből érkezett hozzánk (köszi Peti:)). Gondolkodtam rajta, hogy medvehagymás pesto legyen-e belőle (valami elképesztő finom, személy szerint nekem jobban ízlik mint a bazsalikomos klasszikus), vagy valami más.

Mivel tetemes mennyiségű "zöldségről" beszélünk, ezért többféle étel készült végül belőle. Került némi medvehagyma a reggeli omlettbe, készült belőle krémleves és még mindig maradt. A barátnőm telefonált, hogy tudok-e jó pogácsareceptet, szeretne sütni. Ekkor jutott eszembe a fent említett sós süti. Eldőlt a megmaradt levélkék sorsa. Gyors telefon Márknak, hogy hogyan is készül ez a finomság és ma délben már ezt falatoztuk.

 

Soha nem sütöttem még pogácsát szóval nem tudom mennyiben tér el a hagyományos sajtos/tepertős/túrós variációtól, de ez hajtogatott fajta, a nagymamám is hajtogatja, ilyet már láttam közelről:).

Az elkészítése kissé időigényes (a kelesztés-pihentetés miatt), de az ikrek mellett is lehetséges volt - igaz reggel álltam neki:).

A hozzávalói az alábbiak:

50 dkg liszt

medvehagyma (csokornyi)

2 tojás sárgája

1 dl tejföl

25 dkg margarin/vaj (nekünk most vaj volt itthon)

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 dkg cukor

Futtassuk fel az élesztőt a tejjel és a cukorral. Morzsoljuk el a margarint/vajat a liszttel, sóval. Szépen dolgozzuk hozzá a tojást, a tejfölt és hagyjuk a tésztát pihenni fél óráig. A medvehagymát vágjuk apróra. A hagyma felével szórjuk meg a kinyújtott tésztát majd tekerjük fel, mintha tekercset formáznánk. Ezután lapítsuk el a tésztát a sodrófával (borosüveggel, kinek milyen alkalmatosság van otthon:)), hajtsuk párszor félbe és hagyjuk pihenni kb. 20 percig.

Ekkor újra lehet jönni a sodrófával, kinyújtani ismét, megszórni a maradék medvehagymával, megint hajtani és nyújtani, aztán jöhet a szaggatás. Szégyenszemre nincs pogácsaszaggatóm (mondom hogy még soha nem sütöttem pogácsát:)), ezért gyerekes anyuka lévén sikerült a kezembe kapni egy használaton kívüli cumisüvegkupakot (jájj). Korábban linzerszaggatásra különféle méretű poharakat használtam, az is remekül funkcionál (sőt még jobban, mert nem műanyag...). Nyilván a pogácsaszaggató a legjobb erre a célra. Kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, ott még pihentetjük nagyjából 10 percig, megkenjük tojás sárgájával, 180 fokos sütőben megsütjük amíg kész nem lesz. Egyétek!

Ha esetleg eszetekbe jut tejfölbe mártani, az már szinte túlzás, olyan finom :D

P

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

Szólj hozzá

pécs sör gasztro főzés gasztronómia medvehagyma pogácsa mecsek pécsi péksütemény sós sütemény mecseki medvehagymás pogácsa