2014. ápr 07.

Langalló, Kenyérlángos, tökipompos...

írta: TSK
Langalló, Kenyérlángos, tökipompos...

20140406_164022.jpgMindegy hogy nevezzük, az egyik legjobb vendégváró étel, és méltó alternatívája a pizzának. Hajjaj. 

Nekem a Pizza alapvetően paradicsomszósz, friss bazsalikom és mozzarella. Pont. Nem mondom, hogy néha nem rendelek egy fullra pakolt pizzát a TV elé, ha megkívánom, de ha én sütöm, igyekszem az olasz pizzát készíteni. 

Az utóbbi időben viszont gyakran készítek langallót, azaz kenyérlángost. Persze kemencében lenne az igazi, de ennek híján sütőben is tökéletesen elkészíthető. Ráadásul nem is túl időigényes. Az egyetlen baja, hogy mindig kevés :D

Íme, ahogy én készítem:

Készítek egy kelt tésztát, aminek a receptjét már számtalanszor leírtam, de ismétlés a tudás anyja, leírom újra, főleg, hogy egy kis csavar is van benne. 

  • 50dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 ek olíva olaj 
  • 3 csipet só
  • csipet cukor
  • 3 szem főtt krumpli (vagy ha van otthon akkor burgonya :D) összetörve
  • 2 dl víz

 

Igen, bizony főtt krumplit teszek a tésztához. és nagyon jót tesz neki. Amint látjátok, a szokásos 2,5 deci víz 2 decire csökkent, ez a krumpli miatt van, ami tart egy kis vizet magában. Ami fontos, hogy a víz mennyisége itt nagyon függ a krumplitól, ezért először a krumplival keverjétek el a tésztát, és csak utána adagoljátok a vizet, amennyi kell.  Összegyúrod, és egy órát keleszted meleg helyen.

A tésztát kinyújtod a tepsire, és mielőtt a feltéteket ráteszed, süsd elő 10 10 percig 220 fokon, hog y a feltétekből később kisülő levek és zsírok ne áztassák el a tésztát. ( A kemencében még melegebb van)

Amikor a teteje már "kopog" mehet rá a feltét. Így szoktam:

A tésztát megkenem fokhagymás-sós tejföllel, rászórok kockázott bacont, vagy bármilyen húsos szalonnát, és jó sok lila hagymát. Megy vissza a sütőbe, és amikor a szalonna és hagyma átsült, teszem csak rá a sajtot. Sokat. Ismét vissza a sütőbe, és ha a sajt megpirul, elkészült. Szeletelhető, és forrón fogyasztható. 

Vigyázat, viszonylag nehéz étel, egy jó bor, vagy sör dukál mellé.

Szeress, imádj a facebookon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

sör gyors