2014. nov 18.

Mit egyen a gyerek? Avagy babagasztró 0-1 éves korig...és utána...

írta: TSK
Mit egyen a gyerek? Avagy babagasztró 0-1 éves korig...és utána...

2014-10-15 (1).jpgOké, kicsit ismét csúsztattam, mert természetesen fél éves korig szinte kizárólag anyatej és/vagy tápszer játszik. De ami utána történik, nagyban kihat a gyermek további étkezési szokásaira, ízlésére, étvágyára, és egyáltalán, a viszonyára az evéssel. 

Az elmúlt több mint fél évünk tehát ennek tükrében telt, egy nagy kísérlet, ami szerencsére most hogy bőven elmúltak egy évesek az ikrek, mindkettőnél visszaigazolni látszik az elméletet, és azt, hogy bizony a gyereket nagyon korán meg kell ismertetni az étkezés fontosságával, rituáléival. 

Mivel nem vagyok egészségügyi dolgozó, nem fogok ajánlásokat tenni, mit-mikor-mennyit, inkább leírom a mi tapasztalatainkat. 

Mivel a családunkban fontos szerepet játszik a főzés, az ízek, az alapanyagok, és a konyha körüli történések, természetesen szeretnénk, ha a gyermekeinknek ezt nem később kellene megértenie, nem kellene elmagyarázni, hanem természetesnek vennék ugyanezt. Egy éves korukra úgy tűnik a taktika beválik, hiszen egyrészről jó ízzel, esznek, sosem volt probléma az evéssel, másrészt, nemhogy bizalmatlanak az újdonságokkal kapcsolatban, hanem érdeklődve fogadnak minden új ízt, állagot, textúrát, és látszik, hogy az evés örömforrás, kaland, nem pedig csupán táplálékbevitel. Ugye mekkora különbség? Sokan küzdenek a rosszul evő gyermekkel, és az egyoldalú táplálkozással. Csak a sültkrumpli, csak a spagetti. Ismerős? Nekünk szerencsére csak hírből. 

A taktikánk az volt, minden ízt, amit már ajánlanak, és biztosan nem allergén, minél előbb megismertetni velük. Amikor még nem ehettek szilárdat is megkóstolták az ujjunkról azokat az ízeket, amit lehetett. Kóstoltak olíva olajat, zöldfűszereket, sósat, édeset, savanyút, és talán keserűt is. 

Amikor a pépesített ételeket kezdték, minden alkalommal más ízesítésű ételt kaptak. Amennyire lehetett tartózkodtunk az előre elkészített bolti termékektől. Néha persze muszáj volt időszűkében ilyet adni nekik, de mi szerettünk volna friss alapanyagból, valódi ízeket kínálni nekik. Az elején leginkább a zöldség és a gyümölcs játszik, és ezek kombinációi. A zöldfűszereket bátran lehet alkalmazni, mi a sót nem nagyon erőltettük, csak minimálisan, ami a pótlást hivatott szolgálni. Bazsalikom, kakukkfű, metélőhagyma, friss oregánó gyakran előfordult az ételekben, és egy picike olívaolaj is. 

A húsok közül először a csirke, majd a hal került elő, természetesen az elején ez is pépesítve. Aztán egyre nagyobb darabokat hagytunk benne. Az elején fura volt nekik, kiköpködték, megfogdosták, megtapasztalták, aztán megbarátkoztak vele. 

Később bejöttek a komolyabb fűszerek, bors, paprika. Nyilván módjával. Jelen pillanatban bármit megesznek, amit mi eszünk. Ez egyébként már orvosi ajánlás is, pár dolog kivételével ami allergén lehet, és nem ajánlott. 

Összességében tehát az a tapasztalatunk, hogy mielőbb mutassuk meg nekik, amit csak lehet. Lehet vitatkozni, hogy mindenki szoptasson, amíg tud, vagy hagyja abba 6 hónaposan, de ettől függetlenül a mellétáplálás fontosságát kiemelném. Ugyanúgy, mint felnőttkorban, minél hamarabb hozzászoknak a változatossághoz, újdonságokhoz, különböző állagú, karakterű ételekhez, a jövőben annál könnyebben barátkoznak meg újdonságokkal, annál kevésbé lesznek finnyásak, válogatósak. 

Bíztatok minden szülőt is, hogy ragadja meg az alkalmat, és a gyerekével együtt fejlesszen, fejlődjön. Sokszor csak a kellő motiváció hiányzik az új, a változatos, a minőségi irányába való elmozduláshoz. Egy bébi éppen ilyen motiváció, hisz a gyermekünk jövője, és nem mellesleg a miénk is, nagyban függ ettől. 

Legyen az evés rituálé, üljünk le, mutassuk meg, magyarázzuk el, még ha szerintünk még nem is érti. Mert érti, érzi, tudja, ízleli. És higgyétek el, mindenért kárpótol az a gyermeki öröm, amikor látod, a következetesség beérett, a gyermek várja az evést, és kapaszkodik fel az etetőszékbe, ha megérzi az illatokat, és várja, milyen kalandban lesz ma része... 

Nem akarok álszent lenni, nálunk ez mondjuk, hogy alap. tudom, sok helyen ez másképp megy. De legyünk bátrak, a gyerek szeret enni, egy csecsemőnek nincsenek előítéletei, rossz élményei. Szerezzük meg tehát neki azokat a szuper élményeket, amik miatt tudatosan, és választékosan fog táplálkozni felnőttként. Hogy ne legyen elhízott, hogy ne béküljön ki a rossz minőségű, ízetlen tömegkajával, hogy tudja, az evés, akarommondani az étkezés a mindennapi életminőségünket változtatja meg. Persze egy évesen ez még nem érdekli. Csak az, hogy enni jó, enni közösségi élmény, enni kaland....

(és nemsokára már együtt főzünk :D)

 

T

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

gyerek konyha evés édes gasztro gyermek kedvenc gastro kedvencek nem eszik a gyerek mit egyen a gyerek gyerek evés baba konyha baba evés baba mellétáplálás