2015. feb 10.

Csajozz a konyhában

írta: TSK
Csajozz a konyhában

Valentin napi kajatippek pasiknak!

happy-couple-at-home-having-dinner.jpgMi, a magunk részéről alapvetően utáljuk a Valentin-napot :D Ajándékot idén sem adunk egymásnak, de az tuti, hogy egy finom pálesz lecsúszik majd, és főzünk valamit. Csak mint máskor ;) Na de miért álltam neki akkor ennek a cikknek? Hogy ötleteket adjak. Mivel elég régóta főzök, merem javasolni férfitársaimnak, hogy a konyhában kápráztassák el a párjukat, vagy a kiszemeltjüket. A Csajok imádják a főzni tudó pasikat, és ha látják, hogy magabiztosak a konyhában, és még egy üveg bor is ki van nyitva, tuti a siker, még ha a kaja nem is tökéletes.  

Jó persze el lehet vinni egy fenszi étterembe, de lehet akár michelin csillagos, akkor is menőbb, ha te főzöl. Állj neki akkor is, ha eddig nem főztél túl gyakran. Segítek három recepttel, ami pikk-pakk megvan, és ha az aprításnál nem vérzel el, nyert ügyed van. De előtte egy kis stratégiai felkészülés. 

Először is szervezd le a randit, hívd el lányt, és mondd, hogy te fogsz főzni (bár lehet meglepetés is). Kérdezd meg, van-e valami kaja, amit utál, ezt nyilván nem főzöd meg, és derítsd ki a kedvenc borát. Aztán válassz egy receptet, és legyen olyan bor is, ami a kajához illik. Ennek utána tudsz olvasni. Ezzel lehet villogni, de azért ne ess túlzásba, mert ha nem értesz nagyon a borokhoz, be lehet égni. Amúgy egyszerű, sötét kajákhoz vörös, világos kajákhoz fehér. A Bor legyen száraz(!), félédes bor nincs :D édes bor meg desszert bor, de azt csakis a polc tetejéről. Természetesen ne a leitatás legyen a cél, ne igyatok túl sokat ti sem, mert az sokszor nem a kellő hatást éri el, plusz ez az este nem is erről szól. Ennyit a piáról. 

article-1036921-064153180000044D-515_468x437.jpgA konyhában és a lakásban legyen rend! Ez fontos! Mégiscsak vendéget hívsz, és a munka is könnyebb. Vegyél gyertyát az asztalra, és egy csokor virág sem árt (mondjuk az nekem sosem jut eszembe, csak mondom :D) Ha nem mozogsz sokat a konyhában, a főbb szerszámokat tedd stratégiai helyre. És persze majd az alapanyagokat is!

Szóval ha megvan a recept csak be kell vásárolnod. Duplán, ugyanis előtte nap, ha még nem készítetted el a kaját, megfőzöd a haveroknak. Söröztök lazultok, nem rúgtok be nagyon :D Ez azért fontos, mert másnap már rutinból tolod, és sokkal magabiztosabban sikerül majd, mintha élesben csinálnád először. Edzés tudod...

Mindenképp egyszerű étel legyen, hogy ne kelljen sokat foglalkozni vele! Az sem jó, ha éjfélig főzöl, és közben nem tudsz mással foglalkozni. Főzés és evés max. 1-1,5 óra. . És ebből inkább a főzés legyen a kevesebb. 

Tálalás! Mielőtt nekiállsz, nézz meg pár komoly éttermet, hogy tálal. Atom sokat dob egy kaján, ha szépen néz ki, és látszik, hogy van esztétikai érzéked. TILOS állatkákat, szívecskét, és mindenféle tréfás dolgot formázni a kajából! Tilos! Legyen minimál lehetőleg, semmi kavalkád. Egyszerű, és esztétikus. Ha nincs, vegyél pár szép tányért, leginkább minta nélküli, fehér, de a fekete is menő, és a szögletes tányérok is nagyon vagányak. Nem drága, és később is használhatod.

Na és akkor a mit főzzek. A csajok általában a könnyebb ételeket szeretik (tisztelet a kivételnek), csirke, karaj, sajtok, saláták, tészták. Ez jó hír, mert könnyű elkészíteni. Ilyen típusú ételekből fogok most párat leírni, ami bevált, finom, és szeretem őket megfőzni. Na vágjunk bele:

 

young_man_cooking_food_and_a_young_woman_embracing_him_from_behind_in_the_kitchen_KY173003.jpgCsirkés fokhagymás gnocchi

A gnocchi (ejtsd nyokki) egy olasz tésztaféle, tulajdonképpen egyfajta galuska. Minden boltban kapni előfőzött, hűtött gnocchit. 2 embernek 1 csomag az adagja. Jó-jó, a saját jobb, de most az egyszerűség a lényeg...

Forró! sós vízbe dobod a gnocchit. Vigyázz, mert hamar kész van. Amikor a kis galuskák feljönnek a víz tetjére, akkor kész, azonnal ki kell szedni a vízből. Közben forró olajon megpirítasz 30-40 deka apróra vágott csirkemellet. Hamar megvan, kóstolj, hogy jó-e a közepe. Amikor kezd pirulni sózd és borsozd! Ha kész leszeded. 

Felvágsz két gerezd fokhagymát, és nagyon apróra vágod. A Gnocchira pici olíva olajat öntesz, rászórod a fokhagymát, rádobsz 1 kis pohár tejfölt, és mehet bele a csirke. Összekevered, de ne törd össze a gnocchit. Kóstolsz, és ha kell még utána ízesíted. Ennyi. Gyorsabb megcsinálni, mint leírni! Tálalás: Egy jó nagy tányérra középre nem túl nagy adag Gnocchit halmozol, a tányérra kis csíkot húzol olíva olajból, és ha van akkor balszamecetből. Ha szereti a csípőset kis morzsolt chillivel fel lehet dobni. 

 

 

 

Ezt vegyél hozzá:Gnocchi

Csirkemell fél kiló
Fűszerek: Só, bors, Vegyél egy borsőrlőt, az menő és nem drága!
1 pohár tejföl
egy fej fokhagyma
Olíva olaj (ezt később is felhasználhatod)

  

Mustáros csirke

confused-man-in-kitchen-confused-pixmac-picture-87921446.jpgItt max a rízst tudod elrontani, de itt az én rizs receptem, ezzel nem fogod. Ha félsz, marad a gyors rízs, zacskóstól be a vízbe, főzöd a zacskón leírt időpontig, azt csá. Az ízesítés szintén a fent linkelt cikkben olvasható. Ha biztosra akarsz menni, főzd le előre, vagy csináltass anyukáddal höhö ;)

A hús: Megpirítod a csirkét, és ha kezd pirulni sózod, borsozod (ismerős?). Amikor kész, akkor rányomsz sok mustárt, mondjuk ami beteríti a csirkéket, és ezzel sütöd őket 2 percig. Ezután ráborítasz 1 kis pohár tejfölt. Rottyantasz egyet rajta, és kitálalod. 

Tálalás: A beízesített rizst, én a citromosat preferálom ehhez az ételhez, egy kisebb pohárba nyomkodod, amit előtte kiolajoztál. A tányér közepére fordítod, az olajtól kicsusszan a rizshalmod. Mellé pakolsz nem túl sokat a mustáros csirkéből. Voilá! kb 15 perc alatt megvan, ennyi ugyanis a rizs főzése. 

 

 

Tehát kell hozzá:

rizs
csirkemell
mustár
tejföl
só bors
citrom

 

Halas spagetti


Ha szeretitek a halat ez egy telitalálat. Felteszed a spagettit forró vízbe, 2 embernek fél csomag. Ismerkedj meg az "al dente" fogalmával, ilyenre főzd a tésztát, és majd meséld el a lánynak, hogy te ilyenre főzted ;) Menő! Olívaolajon megpirítod a kockára vágott halat. Lehetőleg ne gyorsfagyasztott, gyakorlatilag bármi, de akár a konzerv tonhal is jó lehet de ezt csak végső esetben. Ha rám hallgatsz, azért veszel valami klassz halfilét frissen, a lazac elég jó, a vöröstonhalat ne erre pazarold :D. Szóval megpirítod, ha elkezd pirulni, sózod, borsozod ;) tegyél hozzá feldarabolt olívabogyót, megmosott capri bogyót, egy kis chillit, és egy fél 

stock-footage-man-serving-wine-to-his-wife-in-the-kitchen.jpg

főzőtejszínt, majd fokhagymát. Ízesítsd oregánóval, és ha van akkor zöld bazsalikommal (ezt cserépben veszed a zöldségesnél, de akár a hiperben :D) Az alapanyagok legyenek apróra vágva, mert a spagetti vastagságánál fogva nem vesz fel nagyobb darabokat a szószból. A nagyobb darabokat nyugodtan dobd rá a tálalásnál feltétként. 

Ha kész a ragud, öntsd a tésztára, és forgasd össze, majd pirítsd egy kicsit. Tálald ki a tányér közepére, lehetőleg úgy, hogy a tányér többi részét ne kend össze. a tetejére tegyél 1-2 levél friss bazsalikomot, és tegyél egy citromszeletet (ne karikát) a tányér szélére, mert a hal citrommal jó menő, ezt lehet locsolgatni a spagettire a végén. Ja, legyen tésztaszűrőd.

Ez kell hozzá:

Spagetti
Hal
Főzőtejszín

Bors
Oregánó
friss bazsalikom
olíva olaj
olívabogyó
Capri bogyó
Citrom

Vegyél fagyit desszertnek. Tudom, tél van, akkor is! Vagy készítsd el a világ legegyszerűbb palacsintáját!

De persze főzz bármit! Válogass a blogról, vagy a netről valami jó kis receptet, és lepd meg vele a lányt, akit később a konyhádból, nagy eséllyel, és ha jól sült el az este, egy másik helyiségbe kísérhetsz majd :D 

Na gyerünk edzeni,  irány a konyha!

Na Csajok, ki vállalna egy ilyen randit?
 

T

(a képek illusztrációk!)

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

 

Szólj hozzá