2015. sze 09.

Comment faire de la baguette

írta: Mdmoiselle
Comment faire de la baguette

 img_4177.jpg

Egy ideje imádunk kenyeret és mindenféle pékárut sütni. Sokat kísérletezünk, hogy hogyan lehetne a tészta még lágyabb, a héj még ropogósabb, a forma még szebb.. A sok kísérletezés sokféle fajtájú, formájú, töltelékű finomságot eredményez. A legutóbbi bagett teljesen spontán módon született.

Az alaphelyzet az volt, hogy kenyér kell. Vagy kifli. Vagy zsömle. Vagy bármi ami kelt tészta.

A tészta összeállításánál az arányok, összetevők azért nagyjából hasonlóak a legtöbb sütésnél. Itt ez esetben annyi volt a különbség, hogy hagyományos liszt helyett kenyérlisztet használtunk, szárított élesztő helyett pedig frisset.

Az arányok:
40 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (azért ez az arány, mert nem volt elegendő a kenyérliszt és már csak tönkölyliszt volt otthon. A végeredményhez egyébként sokat tett hozzá ízben, állagban), nagyjából három evőkanál olívaolaj,
3 dl langyos víz,
kb 2 teáskanál só,
25 gr friss élesztő.

Nem sokat bíbelődtem az élesztő felfuttatásával, sem pedig a liszt átszitálásával. Ha ezeket megteszem, lehet hogy szebb, puhább tésztát kapok, de ez engem akkor ott, a korgó gyomrommal pont nem érdekelt, csak az hogy minél hamarabb kész legyen:).

Azért a rend kedvéért annyit megtettem, hogy a lisztbe mélyedést vájtam, abba öntöttem a vizet és úgy morzsoltam bele az élesztőt. De aztán semeddig sem vártam csak jól összedolgoztam, dagasztottam kézzel egy darabig, amíg szép sima és lágy (de nem ragadós) lett a tészta. Kelni hagytam.

 

Addig elkezdtem nézni egy filmet. Fél óra múlva finom élesztőillatot éreztem, ránéztem a tésztára, ennyi idő elegendő volt neki ahhoz hogy gyönyörűen megkeljen. Hozzáteszem nagyon meleg volt a lakásban. Kivettem a tálból a tésztát, nézegettem, elkezdtem kinyújtani, gondoltam legyen belőle valami csiga, vagy töltött tészta. Négyzet alakúra nyújtottam, kettévágtam.

A két tésztát különböző töltelékkel készítettem el, az egyik fokhagymás paradicsomos rozmaringos, a másik pedig spenótos juhsajtos tejfölös és fokhagymás ízesítést kapott (mindkettő töltelékét kevés olívaolajon megfuttatva készítettem el.

A spenótosba a juhtúró és a tejföl utólag lett beletéve, nem pedig a spenót párolása közben.) Miután rájuk kentem a tölteléket, feltekertem őket hosszában, lenyomkodtam a széleket, hogy a töltelék a sütés közben nem folyjon ki és bevagdostam keresztben egy éles késsel őket. 200 fokra előmelegített sütőben sültek kb. 20-25 percig. Hamar elfogyott:).

 

Szólj hozzá

sör kenyér pék sütés pékség bagett liszt baguette