2017. ápr 25.

Laskagombás mascarponés pite mézes baconnel

írta: Mdmoiselle
Laskagombás mascarponés pite mézes baconnel

Nehezen érkezik a tavasz, nehezen hangolódok rá a tavaszi ételekre, salátákra. A konyhámban sokszor visszatérek még a hidegebb hónapok receptjeihez. 

Nem tudom említettem-e már, de nagy gombarajongó vagyok. Érdekes módon felnőtt koromban szerettem meg, azelőtt a legapróbb gombadarabot is kipiszkáltam bármelyik ételből. Azt hiszem most már átestem a ló túlsó oldalára, egyszerűen rajongok érte. Minden gombáért, bármilyen formájában szívesen fogyasztom. A mostani recepthez laskakobmát használtam. Eddig nem nagyon főztem vele és érdekes tapasztalat volt, hogy mennyire másképp viselkedik, mint az általam eddig megismert gombák. Bár a víztartalma igen magas, mégsem annyira vizes, mint például a sokak által ismert és fogyasztott ...

Tovább Szólj hozzá

pite bacon rukkola laskagomba

2016. már 07.

Napsütötte Bisztró - a ráadás!

írta: Mdmoiselle
Napsütötte Bisztró - a ráadás!

img_2468.jpg

Korábban már  itt a blogon is is írtunk lakhelyünk egyik népszerű és általunk is igen kedvelt reggelizőhelyéről, a Napsütötte Sütödéről.

Vas Krisztiánnal és Danival beszélgettünk az új helyről, a kialakításáról és a koncepcióról. Ők ugyanis a Dunakeszi és a Budai Napsütöttének üzletvezetői.

Szeretjük, mert odafigyelnek a folytonos magas minőségre, a kínálat nagyon rendben van és mindig találkozunk valami újdonsággal.  A tulajdonosok a szendvicsező megnyitásával sok itt lakó ember ki nem mondott igényét fogalmazták meg és hívták életre. Ez egy igazi bájos hangulatú hely, ahol nyugodtan le lehet ülni (villás) reggelizni egy csésze finom kávéval, el lehet majszolni közben egy finom, helyben sütött ciabattából ...

Tovább Szólj hozzá

kávé itt kedvenc házi szendvics házias bisztró szendvicskrémek sütöde napsütötte mömax vilásreggeli ittegyel napsutotte sutode vas dániel vas krisztián

2015. sze 09.

Comment faire de la baguette

írta: Mdmoiselle
Comment faire de la baguette

  img_4177.jpg

Egy ideje imádunk kenyeret és mindenféle pékárut sütni. Sokat kísérletezünk, hogy hogyan lehetne a tészta még lágyabb, a héj még ropogósabb, a forma még szebb.. A sok kísérletezés sokféle fajtájú, formájú, töltelékű finomságot eredményez. A legutóbbi bagett teljesen spontán módon született.

...

Tovább Szólj hozzá

sör kenyér pék sütés pékség bagett liszt baguette

2015. aug 19.

Az új kenyér ünnepe? Süssük magunk!

írta: TSK
Az új kenyér ünnepe? Süssük magunk!

11695871_701959876576608_9178537786359868641_n.jpgÚristen, nincs nyitva a Teszkó Augusztus 20-án, honnan lesz így újkenyér? 

Nem szeretnénk a profi hobbipékek szerepében tetszelegni, több olyan blog van, ami kiváló, és sokrétű infóval szolgál a témakörben, szóval ez a cikk egy kedvcsináló, és persze ad pár egyszerű ötletet, hogy is állj neki, aztán ha ezeket elkészítetted, és beleszerettél az otthoni "pékészetbe", úgyis elindulsz, és elkezdesz foglalkozni a témával. 

Én nem kedvelem a kenyérsütő gépet, így mindent sütőben sütök ), persze messze nem kemence (az viszont szarul néz ki a nappaliban), de szerintem sokkal közelebb áll az igazsághoz. (Azért a végén kenyérsütőgéphez is lesz ötlet)

És még egyszer, nem vagyunk profi pékmesterek, nem akarunk világot ...

Tovább Szólj hozzá

augusztus 20 kenyér pék gyors házi sütés kenyerek új kenyér kenyérsütés kenyér otthon aug 20. újkenyér

2015. már 12.

Angeli Mátyás szakácsportré

írta: TSK
Angeli Mátyás szakácsportré

image00001.jpg

 Angeli Matyival, a Nemo halétterem szakácsával beszélgettünk:

"Év végén a főnököm megkérdezte, hogy a közeljövőben milyen pozíciók érdekelnének, és akkor döbbentem rá, hogy én ténylegesen szakács akarok lenni...másnap fel is   mondtam"  

Matyit a zenélés kapcsán ismertem meg (szintén zenész), és érdeklődve figyeltem, hogy egyre több és egyre komolyabb gasztronómiai témájú bejegyzést posztol. Aztán egyszer csak rákérdeztem, és kiderült, Matyi felhagyott eredeti szakmájával, és megvalósítva álmát, szakács lett. A beszélgetés jelenlegi helyén a Nemo étteremben volt, ahol elkészített nekünk, egy- egy kiváló fogást. Nagyon szimpatikus az a fajta lelkesedés, amivel Matyi a gasztronómia iránt viseltetik, minden ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro itt kedvenc főzés hal gasztronómia nemo angeli mátyás ittegyél

2015. feb 24.

Együtt főztem a Konyha Ördögével...

írta: TSK
Együtt főztem a Konyha Ördögével...

avagy Ilyen volt Bereznay Tamás konyháján

img_9940_sm.JPGNemsokára indul a műsor (A Konyha Ördöge, TV2) és minden elfogultság nélkül elég izgalmasnak ígérkezik. A program felvezetőjeként meghívták a gasztroblogger közösség néhány tagját, vegyenek részt egy premier előtti bemutatón, és, ami csak ott derült ki, főzzenek együtt a műsor sztárséfjével, Bereznay Tamással. 

...

Tovább Szólj hozzá

tv2 gasztro panda főzés tigris gasztronómia bereznay bereznay tamás főző műsor a konyha ördöge gasztro reality

2015. feb 23.

Csibeburger és nuggets? Pipa!

írta: TSK
Csibeburger és nuggets? Pipa!

img_9287.jpg

Na jó, ez nagyon komoly lett, kötelező, kihagyhatatlan. A gyorséttermi innentől felejtős, komolyan! 

Ugye van az az alapvetés, hogy a jó burger az marha. Esetleg marha és sertés. Ezzel hellyel közzel egyet tudok érteni. Ha hamburgerről van szó. A csibeburger viszont tök más ízvilág és igenis van helye az étlapokon. Nem is értem amúgy, miért nem látok csibeburgeres beszámolókat, vajon mennyire van ott az éttermekben? Ezt majd megírjátok. Én meg azt hogy készítsd el a úgy, hogy belehalj a gyönyörbe. Najó, szerintem túlzok. De elképesztően finom. 

...

Tovább Szólj hozzá

csirke gasztro panda kedvenc főzés könnyű tigris gasztronómia hús gyors fokhagyma csirkemell burger nuggets csibeburger chicken nuggets

2015. feb 13.

5+1 tipp, hogyan legyen az étel szép, ne csak finom

írta: TSK
5+1 tipp, hogyan legyen az étel szép, ne csak finom

Avagy beszéljünk a tálalásról...

IMG_5122.jpg

Nem akarok álszent lenni, én sem úgy kezdtem a blogolást, és a főzést, hogy minden ételem csodálatosan nézett ki, és persze biztosan még most is rengeteget tanulhatnék a tálalásról. A minap láttam egy "gasztrocikket" és megfogalmazódott bennem az, még ha a képeken látható ételek finomak is, bizony, ha így tennék elém nem biztos, hogy megenném. Engedjétek meg, hogy szóljak néhány szót a tálalás fontosságáról.

...

Tovább Szólj hozzá

étel gasztro panda kedvenc tigris gasztronómia tálalás tálalj szép tálalás hoygan tálaljak igényes tálalás tálalási tippek

2015. feb 10.

Csajozz a konyhában

írta: TSK
Csajozz a konyhában

Valentin napi kajatippek pasiknak!

happy-couple-at-home-having-dinner.jpgMi, a magunk részéről alapvetően utáljuk a Valentin-napot :D Ajándékot idén sem adunk egymásnak, de az tuti, hogy egy finom pálesz lecsúszik majd, és főzünk valamit. Csak mint máskor ;) Na de miért álltam neki akkor ennek a cikknek? Hogy ötleteket adjak. Mivel elég régóta főzök, merem javasolni férfitársaimnak, hogy a konyhában kápráztassák el a párjukat, vagy a kiszemeltjüket. A Csajok imádják a főzni tudó pasikat, és ha látják, hogy magabiztosak a konyhában, és még egy üveg bor is ki van nyitva, tuti a siker, még ha a kaja nem is tökéletes.  

...

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 09.

Egy csodálatos előétel pisztrángból

írta: TSK
Egy csodálatos előétel pisztrángból

img_9019.jpgSzeretem a pisztrángot. Jó ízközvetítő, könnyű jó minőségben kapni, és még a markáns hal ízt nem kedvelők is szokták szeretni. Akik rendszeresen olvasnak minket, tudják, hogy több receptet is felkerült már ebből a halból, akik nem, azok pedig böngésszék át halas receptjeinket: ITT !

...

Tovább Szólj hozzá

alma gasztro panda főzés halak hal tigris gasztronómia egyszerű

2015. jan 30.

A rizottó és némi csavar

írta: TSK
A rizottó és némi csavar

img_8953.jpgA következőkben pár rizottós alapvetést fogalmazunk meg, hiszen igazán könnyen elkészíthető és nagyon klassz fogás, de pár dolgot tudnod kell, mielőtt nekiállsz. Aztán elkészítünk két változatot amivel a húsimádók, és a vegák is meg lesznek elégedve, meg azok is, akik szeretik a különleges ízeket....

Ezerféleképp készítik, de van pár olyan alapvető dolog, amit be kell tartani ahhoz, hogy igazán jó legyen. Aki ezeken túl van, és lerágott csont, az ugorjon a receptekhez ;)

...

Tovább Szólj hozzá

gasztro serrano kedvenc tigris gasztronómia gyors rizottó szarvasgomba rizs vaj egyszerű risotto paella alapkonyha

2015. jan 13.

Pizzát krumpliból? Normális?

írta: TSK
Pizzát krumpliból? Normális?

Egy isteni krumplilepény

img_8483.jpg

Na ezt imádni fogjátok! Gluténérzékenyek külön örülni fognak. Egy jó alternatíva a pizzára, ami isteni finom.

Oké, most jön a szokásos, najó, azért nem teljesen ugyanaz.  Az igazi pizzához nincs nagyon sok köze, már ha a formát nem tekintjük. Ízvilága, bár több feltéttel kombinálva közelebb hozható a pizzához, azért különbözni fog. Nevezzük így hát krumplilepények :D Amit azért viccből kirakhatunk pizzaként a vendégeknek, mert tök úgy néz ki, és nagy csalódás nem lesz... elkészíteni sem túl bonyolult :D

...

Tovább Szólj hozzá

2015. jan 11.

Csirkét? Egészben!

írta: TSK
Csirkét? Egészben!

img_6851-3.jpgAz egész csirke sütésének sokan nehezen állnak neki, mert elsőre nehéznek tűnik, de biztosíthatok mindenkit, nem nagy szám, a végeredmény klassz, és ha az alap dolgokat betartod, szinte lehetetlen elrontani. Most elmondok pár trükköt, amivel a jóból kiváló lesz. Nincs többé száraz mell és szottyos bőr!

...

Tovább Szólj hozzá

csirke gasztro panda főzés tigris gasztronómia fokhagyma csirkemell egyszerű egész csirke

2015. jan 07.

Bacont házilag??!

írta: TSK
Bacont házilag??!

img_8425-2.jpg
Na, ennek a dolognak erős szkepticizmussal álltam neki. A módszer annyira egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt kipróbálnom, még ha kukába is kell dobnom egy szép darab császárt. Jelentem, működik, és így baromi egyszerűen, töredék áron tudsz hozzájutni kedvenc szalonnádhoz. Nem mellesleg semmi mesterséges adalék...

...

Tovább Szólj hozzá

gasztro panda tigris gasztronómia hús császár házi szalonna bacon házi bacon tigrispanda

2015. jan 05.

Angol tradíció - A yorkshire pudding

írta: TSK
Angol tradíció - A yorkshire pudding

img_7417.jpg

Az angolok a pudding szó alatt merőben mást értenek, mint mi magyarok. Sokféle, teljesen eltérő jellegű ételt illetnek a pudding jelzővel. Nem mennék bele a részleteibe, most kiemelnék egyet (és tán később majd másikat is), ami egy imádni való köret, pikk-pakk megvan, és akár önmagában is megállja a helyét. 

Maga az étel egy sűrű palacsintatészta, a trükk az elkészítésben van. Az igazi yorkshire pudding, habos, könnyű, tojásos, és aki egyszer elkészítette rabja lesz egy életre. Ez az étel az angol konyhákban mindennapos, bár tökéletesen elkészíteni egy kis odafigyelést igényel. Na nem megijedni... Íme:

...

Tovább Szólj hozzá

sör brit gasztro angol panda főzés tigris gasztronómia gyors puding egyszerű pudding yorkshire tradicionális yorkshire pudding yorkshire puding

2014. dec 02.

Ne rontsd el a forraltbort....

írta: TSK
Ne rontsd el a forraltbort....

Igyekszünk szezonálisak lenni, így előkerül majd minden olyan étel és ital, amit csak ilyenkor ősszel/télen, otthonülős, bevackolós időkben szoktunk készíteni. Ilyen a forraltbor, ami sokaknak triviális, de sokan nem tudják, hogy is kell igazán finomat készíteni.

...

Tovább Szólj hozzá

alma édes gasztro bor kedvenc forralt bor főzés gasztronómia citrom gyors egyszerű forraltbor forralt

2014. nov 29.

A tökéletes sültkumpli. De most tényleg, igazán!

írta: TSK
A tökéletes sültkumpli. De most tényleg, igazán!

Komolyan, bizony, bizony ám....

Image00024.jpgA gasztronómia talán legközpontibb témája ha végeznénk kutatást, a sültkrumpli lenne. A legalapabb alap, Mégis sokan leragadunk a mirelit hasábburgonyánál, ami akár tud jó is lenni, de azért nem áll meg itt a tudomány. 
Jó, nem találtam fel a spanyolviaszt, de a témakört végigjárva, és több alkalommal többféleképp elkészítve megtaláltam azt az eljárást, ami nekem minőségben, ízben, textúrában a legtöbbet adja.

...

Tovább Szólj hozzá

burgonya sör gasztro panda krumpli könnyű tigris gasztronómia házi vaj sültkrumpli tötökéletes sültkrumpli krumpli sütés

2014. nov 26.

Kukába a bolti tortellinivel!

írta: TSK
Kukába a bolti tortellinivel!

avagy ilyen, ha otthon készíted...

14791441717_0e39f0ea18_o.jpg
Gondolom mindenki ismeri a csodás, hiperekben kapható töltött tésztákat. Népszerűek, hiszen olcsók, és valami bolti szósszal pikk pakk elkészíthetők. Naja. Zsír. De az ízük. :S Az ízük pocsék. Ugyanúgy, ahogy a magyarok jónépe nincs tisztában vele, hogy milyen a valódi, olasz pizza , a tortellnivel/raviolival sincsenek tisztában. Pedig ó az igazi tortellini... Megmutatok most egy változatot, ahogy én csinálom. Türelmetleneknek nem ajánlom. Izzadni fogtok, azt megígérem, de a végeredmény... bármit megér. 

...

Tovább Szólj hozzá

olasz kézműves gasztro főzés gomba gasztronómia tészta házi parmezán vargánya vörösboros őszi ravioli szilvalekvár tortellini italiano gaszton

2014. nov 24.

Hogy tényleg ropogjon a bőr...

írta: TSK
Hogy tényleg ropogjon a bőr...

IMG_6618.jpgMa egy gyors cikk lesz egy nagyon egyszerű, de nagyon klassz, és szerintem fontos technológiáról. Ugye mindannyian szeretjük (sorry vegák/vegánok) a ropogós bőrt a húsokon. És utáljuk, ha nyálkás, nyúlós, szottyos blöe. Itt a megoldás. Nem tart sokáig, csak egy kicsit kell foglalkozni a hússal....

...

Tovább Szólj hozzá

gasztro főzés gasztronómia hús hus főz császárhús ropogós crispy Hús bőrős sertés ropogós sertésbőr

2014. nov 18.

Mit egyen a gyerek? Avagy babagasztró 0-1 éves korig...és utána...

írta: TSK
Mit egyen a gyerek? Avagy babagasztró 0-1 éves korig...és utána...

2014-10-15 (1).jpgOké, kicsit ismét csúsztattam, mert természetesen fél éves korig szinte kizárólag anyatej és/vagy tápszer játszik. De ami utána történik, nagyban kihat a gyermek további étkezési szokásaira, ízlésére, étvágyára, és egyáltalán, a viszonyára az evéssel. 

Az elmúlt több mint fél évünk tehát ennek tükrében telt, egy nagy kísérlet, ami szerencsére most hogy bőven elmúltak egy évesek az ikrek, mindkettőnél visszaigazolni látszik az elméletet, és azt, hogy bizony a gyereket nagyon korán meg kell ismertetni az étkezés fontosságával, rituáléival. 

Mivel nem vagyok egészségügyi dolgozó, nem fogok ajánlásokat tenni, mit-mikor-mennyit, inkább leírom a mi tapasztalatainkat. 

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek konyha evés édes gasztro gyermek kedvenc gastro kedvencek nem eszik a gyerek mit egyen a gyerek gyerek evés baba konyha baba evés baba mellétáplálás

2014. júl 02.

Mustáros karaj friss bazsalikommal, túróval

írta: TSK
Mustáros karaj friss bazsalikommal,  túróval

Bazsalikom...imádom , talán az egyik kedvenc mediterrán fűszerem. Mióta megcsináltuk első kis fűszerkertünket, előszeretettel használom. Aki nem ismeri a friss zöld bazsalikomot, csak a szárított morzsoltat, az nem tudja mi is ennek a fűszernek a lényege. Az oregano pont fordítva. zölden sem roossz, de szárítva az igazi. A következő receptben mindkettőnek főszerepe lesz. 

 

 

...

Tovább Szólj hozzá

kedvenc hús bazsalikom zöldfűszer

2014. jún 18.

Rizsa...

írta: TSK
Rizsa...

IMG_7057.JPG

Utálom a rizst! Legalábbis tisztán. Emlékeztek a menzai rizsre? A tipikus száraz csomókba összeálló, csak majonézzel tud lecsúszni. Vagy a túlfőzött rizsre. Pempős ragadós nyúlós. Szóval amikor kérdezik tőlem köretnek jó-e a rizs, a válaszom egy határozott NEM! A rizsből hagyjatok ki, akkor inkább nem kell köret. 

Ha én főzök, viszont elég gyakran mégis előkerül. De eszembe sem jut natúr rizst főzni, amit persze el lehet készíteni jól is, én mégis így szoktam...

...

Tovább Szólj hozzá

rizottó rizs

süti beállítások módosítása