2014. jan 31.

Nyári visszaemlékezés #2: HomeBurger...

írta: TSK
Nyári visszaemlékezés #2: HomeBurger...

avagy otthoni Meki

Ginger-Beef-Burger-620x441.jpgSokan félnek az otthoni hamburger húspogácsa elkészítésétől, pedig mondhatom, hogy az egyik legegyszerűbb, és legjobb kaja a világon. És még csak nem is egészségtelen, mint a gyorséttermekben mert kihagyjuk a sok E-betűs vackot. Én a legjobban grillen szeretem, az lesz az igazi, de tulajdonképpen serpenyőben, vaslapon, kontaktgrillen, is kiválóan elkészíthető.  

Nálam a hamburger MARHA. Pont. Lehet mókázni disznóval, félig disznóval, kicsit feldobni, de engem általában nem érdekel. Csirke? Na ne. 

Szóval marha. A hentesnél nyugodtan válogassuk össze a leendő húspogácsánknak valót több féle húsból. Lehetőleg legyen benne zsíros és száraz része is. És nyugodtan válogassuk ki a nyesedéket, hiszen úgyis le lesz darálva. Azért a nagy része nem baj ha valami amúgy steaknek való cucc, leginkább hátszín, de ha nem, akkor is király lesz. 

Én már a hentesnél ledaráltatom, mégpedig kétszer. Így lesz az állaga olyan, hogy nem kell tartanunk a szétesésétől. Ez persze otthon is kivitelezhető feladat, de minek koszoljunk a konyhánkban, nem igaz? :D

Na és akkor milyen legyen maga a húspogácsa. Én nem szeretem a vékony, száraz húspogácsát. Nekem azon nem jön át a hús íze. Mint a steaket, ezt is medium-rare eszem, a belseje csaknem nyers, de mediumnál semmiképpen ne süssétek meg jobban, higgyétek el, így lesz igazán lédús, és a közhiedelemmel ellentétben, ami kifolyik belőle, az nem vér, hanem a hús szaftja. Ne féljetek a marhát rendeltetésszerűen használni! 

A vastagsága legyen a "mekisnél" kb. 3-szor vastagabb, 2-2,5 centis. Ja, jó súlyos lesz így, de ki bánja. A hamburger a hedonizmusról szól, hát adjunk neki. Én a steak sütés szabályait veszem alapul itt is. Medium rare: 2 perc mindkét oldalon, grillen közel a tűzhöz, serpenyőben magas lángon. Medium: 3 perc oldalanként. 

Fűszerezés: Nekem max. bors. Sózni is utólag szoktam, ebben megoszlik a véleményünk Pandával, neki meg kell sóznom a darált húst. Ez mondjuk még belefér, de mást semmiképpen nem tennék bele. Egy jó marhahúst nem kell variálni, mint ahogy egy steaket sem, és aki igazán szereti, tartózkodik bármit hozzáadni. 

Persze ki hogy szereti, de nekem ilyen a hamburgerhús. 

GroundBeef.jpgSok receptet olvasok, ahol tesznek a darált húsba valamit, hogy "összetartsa". Na ezt felejtsétek el. Se tojás, se zsemlemorzsa, se semmi nem kell bele. CSAK HÚS! Egyben fog maradni, ha eléggé ledaráljátok. de az ízébe kicsit sem illik sem egyik, sem másik. 

Amcsiban nem ismeretlen kifejezés a Juicy Lucy, ami azt takarja, hogy két pogácsa közé sajtot teszünk, és mire a hús megsül, belül a sajt megolvad, és kifolyik amikor beleharapsz. Ez is lehet nyugodtan ugyanolyan vastag, természetesen sajttal együtt, mint a sajt nélküli pogácsa. Cheddar, kék sajt, bármilyensajt, de akár nem csak sajt, hanem egy kis chilli, vagy jalapenho is mehet bele, aki ezt szereti. 

Mi kell még hozzá? Jó buci. Mi már dolgozunk a saját megoldásunkon, aminek érdekében több kísérlet is történt, de amíg nem tökéletes, nem osztjuk meg veletek, de erre sem kell soká várni. Legyen nagy, és olyan, ami a gőz hatására nem szakad szét. Legyen vastag, és konzisztens az állaga. 

Mi úgy szoktuk készíteni, hogy mindenki kap egy bucit, sütjük a húst, és minden kint van az asztalon, mindenki pakolja össze magának az ízlése szerintit. 

A bucik belső felét pirítsátok meg egy kicsi, ha amúgy nem jutna eszetekbe, mert így nem issza fel a mindenféle likvideket, és nem ázik el. 

Mondjuk hamburgert szépen nem is nagyon lehet enni, de nem is kell... a 4. sör után meg már sansztalan :D

Oszt még zőccség: Minél több féle, és minél frissebb. Mit szoktunk mi beletenni? Grillezett paprika, grillezett cukkini, vagy bármilyen grill zöldség, paradicsom, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma, snidling, saláta, uborka, vagy ak

ár káposzta. 

Sajtok: gyakorlatilag bármi, mi a parmezántól a kéksajtig mindent beleszórunk.

BACON!!!! Ki ne maradjon, szintén grillen megsütve ropogósra

Fűszerek: Engedjétek el a fantáziátokat, kakukkfű, zsálya, rozmaring, menta, vagy akármi, tényleg akármi

Kencék: alap a mustár, ketchup, majonéz, de íme pár ötlet: tejföl , fokhagymás tejföl, worchestershire szósz, szójaszósz, halszósz, teriyaki szósz, balzsamecet, olíva olaj, de sorolhatnám napestig. Tényleg pakoljatok ki mindent egy bazi nagy asztalra, hadd legyen lehetőség választani.

Saláták: Mi a káposztasalátát preferáljuk, amiről szintén nemsokára cikk lesz :D de bármilyen saláta illik mellé

Röviden összefoglalva a hamburger filozófiáját: Hús, zsemle, és bármi, ami eszünkbe jut! :D

 

images.jpg

A nyári kerti összejövetelek kedvence lesz azt garantálom. Sokkal sokoldalúbb, mint a grill tarja, csirkecomb, urambocsesz karaj (phejj) grillezése. Mindenki ízlése szerint ehet, és mindenki részt vehet az étel elkészítésében. Te sem egész nap a konyhában készítesz elő, nem kell pácolgatni, kenegetni. Gyors, praktikus, és atomkirály. Persze nem beszélek a hagyományos grillezés ellen, hiszen az is 

csodálatos dolog, és műveljétek szorgalmasan azt is, mint ahogy mi is, de mindenkinek ajánlom, hogy egyszer lepje meg a barátait egy hambizós estével. Hálásak lesznek ;)

Sör, bor, pálesz legyen, mert megbánod!!!

(a Képek most illusztrációk, valahol elvesztek a nyári fotók :S)

T

 

 

 

Szólj hozzá

sör mcdonalds panda tigris gyorsétterem marha hús házi meki hamburger burger gyorskaja szabadtér darált marha