2014. már 26.

Apám pörköltje - Videóval (s01e04)

írta: TSK
Apám pörköltje - Videóval (s01e04)

IMG_3522.JPG
Előre is elnézést kérek a poszt kissé szentimentális hangvételéért, rám ez nem jellemző, de ez a téma olyan, ahol talán, ez egyszer megengedhetem magamnak. 

Régi nagy álmom volt, hogy Édesapám pörköltjét megmentsem az utókornak. Jó ideje készülök rá, hogy valamilyen formában megörökítsem. Természetesen érzelmi szálak is fűznek ehhez az ételhez, de ha abszolút értékben ki kellene választanom életem 3 legjobb pörköltjét, mindhárom az övé lenne.

Régóta csodálom azt a precizitást, és azt a hozzáértést, amivel elkészíti a pörköltet. Neki a főzés egy rituálé. Nincs kapkodás, és nincs improvizáció. (épp az én ellentétem) Mindent precízen elő van készítve, mindennek megvan a maga helye és ideje. Minden tudatosan, és jól átgondoltan történik. Ehhez persze kell az évtizedes gyakorlat, és a sok száz főzés, amit azt hiszem, csak a korral tanul meg az ember igazán. 

 Nem szeretnék nagyon filozofikus lenni,de nagyon fontosnak tartom, hogy a generációk tovább örökítsék egymás közt azt a tudást, ami aztán mint szellemi örökség a birtokukban marad. És hogy a fiatalok lássák meg, hogy apáik mit tudnak, és mit tettek Egy biztos, ezt én is tovább fogom adni majd a fiamnak és az unokámnak is!

Nem szerettem volna rövidre vágni ezt a videót, mert sok olyan évtizedes bölcsesség hangzik el benne, ami számomra mindenképpen, de talán másnak is jelent majd valamit. 

A pörkölt receptjét nem írom le, a videó elég szemléletesen átadja azt, amit erről a témáról tudni kell. Sokaknak semmi újat nem fog elmondani, sokakat pedig hozzá fog segíteni, ahhoz, hogy egy tradicionális magyar ételt kiváló minőségben el tudjanak készíteni. 

Nézzétek meg a videót, talán ti sem csak egy étel elkészítését fogjátok látni a képkockákon. 

T

(Facebook)

Fotó: Sándor László

 

Szólj hozzá

video magyar gasztro kedvenc főzés pörkölt gasztronómia hús paprika bogrács magyaros szabadtér sertéspörkölt magyar étel magyaros étel főzés tűzön szabadtéri főzés