2014. dec 02.

Ne rontsd el a forraltbort....

írta: TSK
Ne rontsd el a forraltbort....

Igyekszünk szezonálisak lenni, így előkerül majd minden olyan étel és ital, amit csak ilyenkor ősszel/télen, otthonülős, bevackolós időkben szoktunk készíteni. Ilyen a forraltbor, ami sokaknak triviális, de sokan nem tudják, hogy is kell igazán finomat készíteni.

A bor:

Először is fontos, hogy milyen borból készítjük.
A száraz borok felejtősek, félédes alatt ne állj neki. Ne felejtsd, ez forralt bor, aminek meg kell adni a kellő édességet, és gyümölcsösséget. Egy száraz bort agyon kellene cukrozni, szóval ne vedd le a ballagásodra kaptt Gerét a szekrény tetejéről! Persze tartózkodjunk a nagyon pancs, tablettás minőségtől, de nem érdemes megvenni a több ezres borokat, nyugodtan lessünk a polc aljára és válasszunk egy félédest a 400Ft-osból. 

Fehér vagy vörös?

Valójában teljesen mindegy. a vörös kicsit ízesebb, karakteresebb, a fehér kicsit lágyabb, kevesebb fűszert igényel. 

Valóban forralt bor a forralt bor?

NEM! Ne forraljuk fel! Melegítsük forrás közelébe. Így is veszítünk majd az alkoholtartalomból, hisz az alkohol forráspontja alacsonyabb a víznél. Nagy lángon gyorsan melegítsük, és ne főzzük nagyon sokáig. (panda szerint én így is sokáig főzöm, nem üt eléggé :D)

Fűszerek:

Az alapfűszerek természetesen kihagyhatatlanok. Cukor, fahéj, szegfűszeg. Cukorból én forró italoknál a négy EK szabályt alkalmazom, amit évek alatt tapasztaltam ki. Ez nem szentírás, de az én ízlésem szerint 1L folyadékot (teát, forraltbort, gyömbérsört) 4 EK cukor tesz megfelelően édessé. Az alapfűszerekből én 1 rúd fahéjat török bele, és kb 10-12 szem szegfűszeget. Már akkor beleteszem, amíg melegszik, minél tovább érjenek az ízek, és amint elnyerte a kellő ízt, le is veszem.

Mit még?

Van aki tesz bele csillagánizst, borókabogyót vagy egyéb fűszert, én ezektől tartózkodom. (UPDATE: hazudok: tavaly karácsony táján csináltam egy borókás-csilis forralt bort, mert hidegben horgásztunk, gondoltam a csípős jót tesz majd. Jót tett. Ne legyen erős, de a kicsit csípős pikk pakk felmelegít...) Ellenben minden alkalommal főzök bele gyümölcsöt. Ez egy olyan karaktert, olyan mellékzöngét ad hozzá, ami igazán kiválóvá teszi. Beledobok 1 almát negyedekbe vágva, egy citromot negyedekbe vágva, ahogy van héjastól. Nagyon télen esetleg narancsot, de az ritkább. Az almáért harc lesz, legalább annyi gerezd legyen benne, ahányan isszuk. A fűszeres borral átitatott alma az ősz/tél egyik csodája. 

Mekkorát üt?

A forraltbor nem egy erős ital, kb. a bor alkoholtartalmának a fele marad benne. De meg lehet turbózni :D HA nagyon hideg van, vagy nagyobb hatást szeretnénk, rummal oda lehet neki verni. Itt viszont válasszunk minőségi rumot, mert egy "tengerész jellegű ital" hazavágja! Ezt már nem forralt bornak hívják, hanem grognak vagy puncsnak, de ki foglalkozik ezzel a 2. pohár után? 

Kóstoljátok meg hidegen is! (ha marad)

És süssetek hozzá rántott almát (cikk később) vagy sütit!

Szólj hozzá

alma édes gasztro bor kedvenc forralt bor főzés gasztronómia citrom gyors egyszerű forraltbor forralt