2015. feb 09.

Egy csodálatos előétel pisztrángból

írta: TSK
Egy csodálatos előétel pisztrángból

img_9019.jpgSzeretem a pisztrángot. Jó ízközvetítő, könnyű jó minőségben kapni, és még a markáns hal ízt nem kedvelők is szokták szeretni. Akik rendszeresen olvasnak minket, tudják, hogy több receptet is felkerült már ebből a halból, akik nem, azok pedig böngésszék át halas receptjeinket: ITT!

Azt nem mondom, hogy borzasztó egyszerű, mert igényel némi előkészítést, bár nagyon nem kell megijedni sem tőle. Ha halasnál veszed, biztosan lefilézi neked, ha nem, akkor te is bátran nekiállhatsz semmi ördöngösség, csak egy éles lehetőleg filézőkés kell hozzá. A filéket szálkátlanítjuk, ez is nagyon egyszerű, végigsimítjuk a húst a szálkák irányával ellentétesen, így a szálkák vége kibújik, és szemöldökcsipesszel, fél perc alatt kiszedhetjük őket, nincs sok benne. 

Innentől viszont gyerekjáték az elkészítése:

Pisztrángtekercs almával, lila hagymával töltve, ropogós burgonyaszirommal

Kell hozzá:

  • Pisztráng filé
  • Balzsamecet
  • Szójaszósz
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db Alma
  • 1 db burgonya
  • olívaolaj

A filéket fél órára balzsamecet és szójaszósz keverékébe teszem, ez egy önmagában sós pác, utólag nem kell sózni. A pácolás után hajszálvékonyra vágott lilahagyma és almaszeleteket teszek a kiterített filékbe, felgöngyölöm, és fogpiszkálóval rögzítem. Teflon serpenyőbe vékonyan olívaolajat öntök, és tűzforróra hevítem. Fontos, hogy a hal bőre gyorsan piruljon, mert ha leragad, akkor a bőre elválik a hústól és az már nem lesz az igazi. Az egyik felén ropogósra sütöm, majd jöhet a másik. (a fogpiszkálók párhuzamosak a tepsivel) Ha kész, a belseje is átsül, és a göngyölésnek köszönhetően a hal húsa nem fog kiszáradni, lédús, szaftos marad. Asütési idő oldalanként kb. 2 perc lesz

A chipshez hajszálvékonyra szeletelem a krumplit, ügyesebbek akár késsel, de krumplihámozóval, uborkaszeletelővel gyorsabb. A szeleteket a hal mellé teszem, és amikor az egyik fele aranybarna, megfordítom, és ropogósra sütöm. Mivel előétel, nem kell sok, 3-4 szelet bőven elég lesz. A tálalásnál megkínálom még egy kis balszamecettel. 

Nyugodtan álljatok neki, semmi extra tudást nem igényel, gyors, látványos, és nagyon finom.

T

img_9010.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

alma gasztro panda főzés halak hal tigris gasztronómia egyszerű