2014. jún 18.

Rizsa...

írta: TSK
Rizsa...

IMG_7057.JPG

Utálom a rizst! Legalábbis tisztán. Emlékeztek a menzai rizsre? A tipikus száraz csomókba összeálló, csak majonézzel tud lecsúszni. Vagy a túlfőzött rizsre. Pempős ragadós nyúlós. Szóval amikor kérdezik tőlem köretnek jó-e a rizs, a válaszom egy határozott NEM! A rizsből hagyjatok ki, akkor inkább nem kell köret. 

Ha én főzök, viszont elég gyakran mégis előkerül. De eszembe sem jut natúr rizst főzni, amit persze el lehet készíteni jól is, én mégis így szoktam...

Először is az állagot kell eltalálni. Szerencsére ehhez egzakt elkészítési stratégiám van, így már nem szoktam elrontani. Mert hogy elvileg ugye nem nehéz rizst főzni, gyakorlatban viszont nagyon sokan követik el vele a fent említett merényleteket. 

A kimért(!) mennyiségű rizst nagyon forró olajon megpirítom, míg a felülete ki nem fehéredik, majd ráöntök másfélszer annyi vizet. Ezért én a rizst is pohárban mérem ki. A tűzhely maradjon magas fokozaton, ugyanis fura mód épp ez a trükkje annak, hogy nem fog leégni, a víznek lobogva kell forrnia! Fedő legyen rajta! A vége felé én bele szoktam nyúlkálni, és ellenőrzöm az állagát. Amikor már egy kicsit sem roppan, azonnal le kell venni, és a fedőt is, mert akkor tovább gőzölődik, és túl puha lesz. 

És akkor jöjjön az ízesítés, én ilyeneket szoktam, de ez ne szabjon gátat a fantáziátoknak, tegyetek bele bármit, ami ízléseteknek megfelel. 

Köretként:

Én vajat minden esetben teszek hozzá, egyrészt az íz miatt, másrészt nem szárad ki, sokkal kellemesebb az állaga, ezt mindegyikhez képzeljétek oda. 

-Házi-Vegetás rizs

-Citromos rizs: citrom leve+reszelt citromhéj - erősen fűszere húsokhoz

-Chilis rizs: lehet bele egy kis őrölt fűszerpaprikát is tenni, egyébként morzsolt chili - húsokhoz

-Gyömbéres rizs: vegeta + gyöbér por - mustáros ételekhez, keleties ételekhez(Panda kedvence)

-Fokhagymás rizs : Apróra vágott fokhagyma, vegeta - kevésbé fűszeres húsokhoz, főleg csirkéhez

-Szójaszószos rizs: szójszósz, szezámolaj - keleties ételekhez

Sajnálom, a rizibizit, és a zöldséges rizst szintén utálom :S

 

Főételként:

A rizottók elkészítésénél is kardinális, hogy jó legyen az állag, és itt egy fontos dologra feltétlen figyelni kell. Mivel a rizs tovább lesz főzve a többi hozzávalókkal ha azonnal fel akarjuk használni, a rizst félkeményre(!) főzzük, mert kész állagúra a további főzés során fő majd. Jó még hozzá a másnapos kicsit kiszáradt rizs is, ez sem fog túlfőni. Én ezeket a rizottókat szoktam elkészíteni, de a lehetőségek tárháza itt is végtelen:

Tojásos, hagymás rizs: Rántottát sütök, és a kész rántottára öntöm rá a rizst, és az előtte készre pirított hagymakarikákat. Összepirítom kevés olajon

Lecsós rizottó: Az egyik kedvenc maradékokból készült ételem, összedobom a fagyóból kivett lecsót és a megmaradt rizst. Együtt pirítom egy rövid ideig, friss zöldhagymával összeforgatom

 

 

Tenger gyümölcsei rizottó: A tenger gyümölcseit vajon és hagymán megpirítom, a kész rizzsel összekeverem, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezem. Egy kis brandyvel felturbózható (ami nekem sosincs)

Nektek milyen ötleteitek vannak, hogy a rizs igazán különleges legyen?

 

 

T

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

rizottó rizs