2014. júl 11.

Magyar gasztroforradalom? Ugyan má'!

írta: TSK
Magyar gasztroforradalom? Ugyan má'!

IMG_6559raw1.JPG
Ez a cikk a hagyományoktól eltérően egy kis eszmefuttatás, és előrebocsájtom kizárólag a saját szubjektív véleményemen alapul, és lehet vele vitatkozni. Meg szeretni is. 

A hétvégén hallottam rádióban egy "interjút" balkáni kaja témakörben, és basszus felk**ta az agyamat, az a fajta szakmaiatlanság, hozzá nem értés, és felületesség, ami elhangzott. Az interjú tartalmát hanyagolnám, viszont megfogalmazódott bennem az, hogy a nagy magyar "gasztroforradalom" mennyire rohadtul nincs sehol Európa boldogabbik feléhez képest, és mennyire távol állunk bármitől, amit forradalomnak lehet nevezni. 

Jó, aláírom, egyre több a király étterem, és egyre több a lehetőség arra, hogy a jóember rendeset egyen. Na de tessenek már megnézni a célközönséget...A nagy része turista, akik hálistennek egyre többen jönnek hozzánk, és őket ki kell szolgálni, de azért valljuk be a hazai célközönség viszonylag gyér. Mondhatjuk, hogy persze, mert drága, és nincs rá pénz, vagy idő vagy akármi. Ami lehet igaz is, de én azt hiszem, hogy a gasztroforradalom nem azt jelenti egy országban, hogy van lehetőség, hanem hogy mennyire elterjedt az igényes étkezés a közfelfogásban. 

Amikor egy lagziban a "gordonblú" krémsajttal és párizsival van töltve, a cigánypecsenyén főtt császár van, és a krokett az mirelit hercegnőburgonya, akkor ott nagy baj van... nem is értem miért hagyjuk. 

Amikor a francia hagymaleves vegetás vízben főtt hagymakocka, és ezt ráadásul ki merik vinni...

Amikor ha megkérdezed az étteremben, milyen boruk van a válasz, fehér és vörös...

Amikor a gyerek az iskolában/óvodában/bölcsődében csak szemetet kap, és majd ha az én gyerekem, aki nem ilyen körülmények közt nő fel, majd visszautasítja (márpedig vissza fogja), az lesz a felháborodás tárgya...miről beszélünk?

Hiszem,hogy a válogatós emberek 90%-a nem azért nem eszik meg bizonyos ételeket, mert nem szeretné, hanem mert még sosem ettek olyat, ami rendesen el volt készítve. 

 

 

 

Majd akkor beszélek én gasztroforradalomról, ha nem néz rám hülyén a szomszéd, hogy ba**meg balzsamecet mi a f*szom, meg hogy mit nagyzolok itt a saját termesztésű zöldfűszeremmel.  (nem Bálint, nem neked szól :D)

Gasztroforradalom akkor lesz itt, ha a hétköznapi konyhában megjelennek a változatos alapanyagok, és végre lekattannak a háziasszonyok, a rántotthús, sültkrumpli, csirkepörkölt, húsleves szentháromságról. Ezekkel persze nincs semmi baj, de egye őket minden vasárnap akinek hét anyja van. 

Sajnos a hazai többség rohadtul műveletlen gasztronómia, de még azt mondom, hétköznapi konyha területén is. Műveletlen és igénytelen. Nem ismerik, és nem is akarják megismerni más nemzetek konyháját, ezeknek az alapanyagait, ízvilágát, pláne nem maguk nekiállni megfőzni, vagy urambocsá új ételeket kreálni. Verjük a mellünket a nem létező magyar hagyományos konyhára...

A legjobb az olcsó alapanyag, minőségtől függetlenül, mindenki veszi a csirkesonkát (csirkesonka ba*meg eleve hogyan?) És a sok trágyát, és még csak nem is ismeri azokat az alapanyagokat, amiknek az olcsó helyettesítésére ezek "keletkeztek". És persze lehet nyihogni, hogy jó de a minőségi drága. Drága baszki, mert nem viszi senki. Nyilván ha meglenne a kereslet, mint minden piaci alapú történetnél, itt is egyre jobb áron, és változatosabb dolgok kerülnének be a piacra.  Nem hiszed? Kukkants el Olaszországba, vagy Franciaországba, ahol nem kell gasztroforradalom, mert olyan hagyománya van az igényes és ízléses étkezésnek, hogy ilyesmi fel sem merül. 

Amúgy azt gondolom, ez a gasztroblogolás is olyan téma, hogy azért igazán érdekes sokaknak, mert ma még különleges, hogy valaki tud főzni, és igényesen teszi. Pedig ennek kellene lennie a normálisnak.
Hidd el, ha sokkal műveltebbek lennénk e téren, akkor gasztroblogokból is sokkal kevesebb lenne érdekes...ide akár magamat is beleértem, mert semmi különös nincs abban, amit csinálok. Nekem ez alap. Fura, hogy másnak nem az, és havonta tízezrek olvasnak. Aminek persze nagyon örülök, és ha csak egy ember megfőzi, amit leírok, akkor már boldog vagyok. 

Mit lehet ez ellen tenni? Sokmindent. Egyrészt el kell utasítani a silány minőséget. Ha nem veszi senki, nyilván nem lesz ott a polcokon. De ugyanez igaz az éttermekre is. Nem egyszer találkoztam elvileg minőségi éttermekben olyan gyenge ételekkel, hogy nem voltam hajlandó elfogyasztani. Tessék visszaküldeni, ha nem felel meg, tanulják meg a kisebb pénztárcákra szabott éttermek is azt, hogy az étel nem vicc. És attól, hogy olcsó, lehet ötletes, és igényes. Pláne, ha továbbgondolom, hogy azok a Séfek, akik foggal körömmel küzdenek, és nem engednek az elveikből, az ilyen igénytelen éttermek miatt veszítenek vendéget, mert nem tudnak (és remélem nem is akarnak) részt venni az árversenyben. Amíg mi magunk engedjük, hogy megetessék velünk az igénytelenséget, és a szemetet, addig nem lesz itt semmiféle gasztroforradalom. Mert bár van 3 Michelin csillagunk, és rengeteg kiváló éttermünk, ha a hétköznapokban az igénytelenség uralkodik, akkor sajnos semmi nem fog változni. 

Nem szeretném, ha ez a cikk offenzív hatást keltene. Tudom, hogy sokan munkálkodnak azon, hogy ez ne így legyen. Egyszerűen tök jó lenne, ha az emberek alapból elutasítanák azt a hozzáállást, hogy mindent bevesz a gyomruk, és 2 forint leárazással meg lehet győzni valakit, még ha utána fintorogva eszi is meg. 

A másik, hogy sírva kérlek titeket, tájékozódjatok, legyetek nyitottak, kóstoljatok prémium minőséget, ismerjetek meg ismeretlen alapanyagokkal, és főzzetek velük. Higgyétek el, egy idő után nem lesz igényetek a gyenge minőségre, és ezt pénztárcától függetlenül merem állítani. 

Lehetne ezen sokáig agyalni még, de nem teszem. Tegyétek ti!

Jöhetnek a kommentek!!!

 

UFF

T.

Ha tetszett, Imádj minket a Facebookon, mert még kevesen vagyunk, és szeretnénk sokan lenni :D

 

 

 

 

 

Szólj hozzá