2015. jan 05.

Angol tradíció - A yorkshire pudding

írta: TSK
Angol tradíció - A yorkshire pudding

img_7417.jpg

Az angolok a pudding szó alatt merőben mást értenek, mint mi magyarok. Sokféle, teljesen eltérő jellegű ételt illetnek a pudding jelzővel. Nem mennék bele a részleteibe, most kiemelnék egyet (és tán később majd másikat is), ami egy imádni való köret, pikk-pakk megvan, és akár önmagában is megállja a helyét. 

Maga az étel egy sűrű palacsintatészta, a trükk az elkészítésben van. Az igazi yorkshire pudding, habos, könnyű, tojásos, és aki egyszer elkészítette rabja lesz egy életre. Ez az étel az angol konyhákban mindennapos, bár tökéletesen elkészíteni egy kis odafigyelést igényel. Na nem megijedni... Íme:

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl liszt (igen itt deciben mérjük, nem szoktam kimérni grammra, de ha valakinek van kedve, megteheti)
  • bors

Az összetevőket csómómentesre, és amennyire lehet, habosra verjük, az állaga legyen homogén. Öntsük egy olyan edénybe, vagy egyből olyanban verjük fel, aminek csőre van, lehet belőle önteni.  És itt jön a trükk. Fogjunk egy fém muffin (cupcake) sütőt, lehetőleg minél szélesebbek legyenek a formák, de ami van otthon, ezért ne vegyünk nagyobbat, én 12-eset használok, a fent leírt mennyiségek egyenlően elosztva éppen megfelelőek hozzá. A muffinsütő, minden formájába cseppentsünk egy kis olajat, és ezt kenjük fel a forma oldalára is. Majd tegyük be a sütőbe és 250 fokon forrósítsuk fel annyira, hogy nagyon nagyon... Azért ki ne gyulladjon :D de majdnem. Gyorsan vegyük ki a sütőből, tegyük le egy stabil helyre, és öntsük bele egyenletesen elosztva a tésztánkat (ez kb félig tölti majd ki a formát, de ne ijedjünk meg). Az a jó, ha serceg az olajban amikor beleöntjük. Aztán gyorsan dugjuk vissza a sütőbe, a hőfokot vegyük le 200 fokra és tegyük légkeverésre. kb. 5 perc múlva elkezdenek feljönni a kis puddingjaink, érdemes végignézni. Ha aranybarnára sül az összes, vegyük ki. Ekkor a külseje ropogós lesz, a belseje lágy. Ez kb. 15-20 perc lesz összesen. Sütés közben a sütő ajtaját kinyitni TILOS!!! Amikor kivesszük, ha jól megsült, kicsit lejjebb megy, de ha a külseje klassz lett, akkor alig. 

Ennyi. Egyszerű nem? Feltétlen próbáljátok ki. Vadas, pörkölt mellé, vagy csak simán reggelire vajjal, sajttal is kiváló. És nagyon-nagyon finom...

T.

img_7420.jpg

 

 

Szólj hozzá

sör brit gasztro angol panda főzés tigris gasztronómia gyors puding egyszerű pudding yorkshire tradicionális yorkshire pudding yorkshire puding