2015. jan 07.

Bacont házilag??!

írta: TSK
Bacont házilag??!

img_8425-2.jpg
Na, ennek a dolognak erős szkepticizmussal álltam neki. A módszer annyira egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt kipróbálnom, még ha kukába is kell dobnom egy szép darab császárt. Jelentem, működik, és így baromi egyszerűen, töredék áron tudsz hozzájutni kedvenc szalonnádhoz. Nem mellesleg semmi mesterséges adalék...

Az eljárás valójában a egyik legősibb tartósítási forma, mégpedig a sóban tartósítás. A módszer lényege, hogy a só kivonja a húsból a nedveket, amik a romlást előidézik. Az procedúra 4-8 napig tart, de igazából az első négy napban napi 5 perc meló van vele, utána meg csak lóg. Mi kell hozzá? 

  • kb. 1.5 kiló Császár (nyers! nem füstölt, nem főtt)
  • 2 babérlevél 
  • 10 borókabogyó 
  • 500g Só 
  • 100g Puha barnacukor 
  • 1 lezárható műanyagzacskó, nagy, amibe belefér a hús
 
És íme az eljárás:
 

- Keverd össze a sót és a cukrot, 
- Egy marékkal dörzsöld be alaposan a húst,
- Tedd a zacskóba, a fűszerekkel együtt,  amennyire lehet, nyomd ki a levegőt, és 24 órára tedd hűtőbe.
- 24 óra után öntsd le a levét, majd újra dörzsöld be a keverékkel
- Ezt ismételd 4 napig

- Ezután a spájzban (vagy szellős helyen) lógasd fel, elvileg már fogyasztható, néhol ajánlják a további szárítást, így én türelmesen vártam még 4 napot. 

A bacon természetesen hajszálvékonyra szeletelve az igazi, így nem árt szeletelőgéppel felvágni, de az ügyes kezűek késsel is nekieshetnek. Tudom-tudom, hihetetlenül hangzik, pedig nem. A bacon már 2 hete készült el, és nem romlik, az állagát megőrzi, és nagyon finom. A képek a jelenlegi állapotot tükrözik, de pont így nézett ki az elkészítés végén is. Aki érez magában egy kis kalandvágyat, feltétlen próbálja ki. 

 

 img_8421-2.jpg

 

Szólj hozzá

gasztro panda tigris gasztronómia hús császár házi szalonna bacon házi bacon tigrispanda