2015. jan 11.

Csirkét? Egészben!

írta: TSK
Csirkét? Egészben!

img_6851-3.jpgAz egész csirke sütésének sokan nehezen állnak neki, mert elsőre nehéznek tűnik, de biztosíthatok mindenkit, nem nagy szám, a végeredmény klassz, és ha az alap dolgokat betartod, szinte lehetetlen elrontani. Most elmondok pár trükköt, amivel a jóból kiváló lesz. Nincs többé száraz mell és szottyos bőr!

Előrebocsájtom, ez a módszer, egy a sok közül, nem egyetemes igazság. A kívánt eredményhez sokféle módon el lehet jutni, és persze mindenki a magáét tekinti az igazinak. Remélem ezer komment érkezik majd, és azokat, amik kellően összefogottak, hozzáteszem a cikk végéhez, hadd gyűljön csak a tudás egész csirke ügyben. 

A módszerem nem igényel különleges dolgokat, az előkészítése nem több, mint fél óra, aztán dolgozzon a sütő. Azért ezt a módszert választottam leírni nektek, hogy lássátok, még a konyhában kevésbé jártasak is bátran nekiállhatnak. 

Ropogós egészben sült csirke, zöldfűszeres vajjal

Hozzávalók:
1 db egész csirke (meglepő)
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
1 csokor metélőhagyma
10 dkg vaj
10 dkg disznózsír
2 gerezd fokhagyma

Bors

A fűszervaj:

Ez egy külön cikket megérne, de majd egyszer. Ez a vaj másnap is rákerül majd a pirítósra azt garantálom. A vajat 1-2 órán át szobahőmérsékleten tartjuk, amíg meglágyul. A zöldfűszereket és a fokhagymát nagyon apróra összevágjuk (akár turmixgéppel). Hozzátesszük a vajhoz, sózzuk, borsozzuk, és akár kézzel belekeverjük. Lényeg, hogy egyenletes legyen. Ha közvetlenül a sütés előtt csináljuk a fűszervajat, szedjük ketté. Az egyik fele mehet a hűtőbe, akár folpackban, kis hengert formázhatunk belőle, de egy tálkában is megteszi...én előző nap meg szoktam csinálni, de nem muszáj.  

Szeretem a csirkét kiteríteni, és ezt ajánlom nektek is. A csirkét a hasára fordítom, és egy erős ollóval a gerinc mentén elvágom a bordákat, a gerincet kiemelem, és voilá, a csirkét kinyitom. Elhelyezem a sütőtáljába. Fogok egy evőkanalat és a nyaka felől bedugom a bőre alá, a bőrt elválasztom a hústól. A bőre alá nem túl vastagon, de úgy, hogy mindenhová jusson, fűszervajat teszek. Ez a sülés során átitatja a hús, amitől így kellemesen fűszeres lesz majd. A bőrt kívülről bedörzsölöm némi sóval, és borsozom. 

A következő trükköt Pandám anyukája Márti tanította nekem, ami egyszerű, de nagyszerű módszer, hogy a bőr ropogós maradjon. Olvaszd fel a disznózsírt, és hevítsd forróra, majd öntsd rá a csirkére. Az a jó, ha serceg, amikor hozzáér. Látni fogod, hogy a bőr azonnal összehúzódik. Alufóliával letakarjuk.

Más dolgunk nincs is, mint megsütni.

Sütés: gyors módszer:

A sütőt érdemes maximum hőmérsékletre előmelegíteni, így az előkészületek alatt már eléri majd a kellő hőfokot. Betesszük a forró sütőbe, és a hőfokot azonnal letekerjük 100 fokra. Így a fokozatosan hűlő sütőben a csirke nem fog kiszáradni, omlós, és lédús marad. A sütés kilónként egy órát vesz igénybe. Az utolsó 15-20 percre leveszem az alufóliát, és légkeverésen ismét magas lángon megpirítom a bőrt. mehet rá a grill funkció is ha van, lényeg, hogy gyorsan kell, hogy ki ne szárítsuk.

img_8436.jpg

Sütés: lassú módszer:

A legtökéletesebb eredmény,
70 fokon 4 órán keresztül sütve lesz. Tudom, most páran felvonták a szemöldöküket, de igazán lédús ekkor lesz. Nem baj, ha van ehhez egy húshőmérőnk, a maghőmérséklet érje el a 65-70 fokot a sütés végére. Itt nem kell lefednünk A bőrt itt is gyorsan megpirítjuk a végén. 

Mindkét módszer kiváló, nyilván az első lesz a sikeresebb, hiszen kevésbé időigényes, és a minőség így is remek.

Köretnek mondjuk:

-Egy jó sültkrumpli
-Vagy esetleg bulgur

vagy amivel megszoktátok ;)

Szóval jöhetnek a kommentben a ti receptjeitek, amelyeket fel fogok tenni IDE:

ancsimancsi

"Ah, napunk tegnap ez volt a vacsora! 

Oliva olajjal bedorzsolni, ra so es bors. Melle ket szar friss rozmaring meg friss kakukkfu. Ha csak szaritott van otthon, akkor megszorom vele a madarat. A hasuregebe meg mehet egy egesz bevagdosott/megszurkalt citrom. En altalaban legkevereses 180-ra nyomom be es a felenel veszem le az alufoliat."

 

 

Fotó: Slyuch András© és Fülöp Péter András©

Szólj hozzá

csirke gasztro panda főzés tigris gasztronómia fokhagyma csirkemell egyszerű egész csirke