5+1 tipp, mi legyen megmaradt sonkával
Sonka? Nemár :S
Szombaton mindenki hiénaként robbant a Húsvéti sonkára, vasárnap reggel kenyér nélkül tömte a szájába, és markolászta csöpögő orrát a méregerős torma miatt. Vasárnap este még egy kicsi Húsvét hétfőn meg hát kötelező. De ma, a megmaradt sonkára már ránézni sem bírunk. kidobni meg nincs szívünk. Nem is kell. Íme pár ötlet hogy használd fel:
1. Sonkás szendvics
Jó, jó tudom, mégiscsak sonka van benne, de ha kicsit megváltoztatod az ízvilágát, akkor simán feledteti a húsvéti megrázkódtatást. Íme: Megvajazod a kenyeret, kiflit, zsemlét, rá egy szelet sonka, pár karika főtt töjás, újhagyma, és jó sok majonéz! A hagyma/tojás/majonéz szentháromság olyan ízbomba, amit nem lehet megunni.
2. Sonkakrém
A legkirályabb kencék egyike. Fogj egy turmixgépet és csattintsd bele a következőket:
- sonka
- újhagyma
- tejszín vagy tejföl
- bors
- kicsi mustár
- Ne sózd!
Ennyi, lehet kenni kenyérre, tolni a kis buta arcunka tv nézés közben.
3. Sonkás tészta
Imádom. A menzán mintha ettem volna ilyesmit, de ez azért más. A fenti sonkakrémet rá ráhajítod bármilyen, de leginkább szarvacska tésztára, összekevered, meghinted frissen vágott újhagymával. Örülsz, és nyammogsz!
4. Sonkás táska
A fenti sonkakrémet beleteszed két lap levelestészta közé, összenyomkodod a szélét, be a sütőbe, és 10 perc múlva kész a házi sonkás párna, amitől a sarki pék azonnal bezárná a boltot, ha tudná, hogy ilyet lehet otthon is.
5. Belefőzöd levesbe
Egy jó leves simán készíthető belőle ugyanúgy, mintha húslevest készítenél. Igen, a sonka lehet, hogy apróbb darabokra, esik szét. Naés? Kiváló ragu lehet belőle. Érdemes kipróbálni tárkonyos, tejfölös, citromos alapon elkészíteni levesként (a hagyományos receptet nemsokára megírjuk)
+1 Bónusz: Tojáskrém
Jahogy maradt kérem tojás is. Most figyelj:
A főt tojásokat összetöröd villával, nem baj, hogy darabos. sőt. Adsz hozzá
- nagyon apróra vágott lilahagymát
- némi vajat,
- egy pici majonézt,
- gondolatnyi mustárt,
- sót, borsot,
- és a legfontosabb, őrölt kömény
Összekevered, és kened mindenre, amire kenni kell dolgokat.
UPDATE: Bónusz +2 Húsimádó ötlete alapján:
Palacsintába töltve, kirántva. mmmmmm
(Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu)
Ti mit csináltok vele?
T.
Szeress, imádj a facebookon is!!!!
A Videóink is elég menők!
Fotó:
http://www.nytimes.com/2013/03/20/dining/picking-a-flavorful-easter-ham.html?_r=0