2012. feb 20.

Aszalt szilvás baconos pippi

írta: panda<3
Aszalt szilvás baconos pippi

Nálam nagyon bevált ez a kaja, bár a férfiak annyira nem nagyon szeretik az aszalt gyümölcsös cuccokat, ez többszörösen leigazoltan az ő köreikben is sikert arat. Biztos segít ezen a bacon szalonna is a csirke körül, ami mint tudjuk remekül harmonizál az aszalt szilvával.
Hétvégi kaja lett belőle, már korábban kitaláltam, hogy ezt most nagyon megenném. Vettünk csirkemellet a Lidl-ben (érdkesség: a szeletelt csirkemell filé és a nem szeletelt között 400 forint különbség volt:)), meg hozzá még ezt azt, ami hiányzott a konyhából (bor, fűszernövény, vaj, meg szinte minden:)).
Fél kiló csirkemellből készült, megvacsoráztunk belőle és a mai ebéd is ez lett. Nem rontott az állás a minőségén, ez másnap is nagyon finom.

 

Hozzávalók:

- fél kg csirkemellfilé
- 10 dkg nyers, szeletelt, füstölt baconszalonna (jobb ha több, de annyi kell, hogy be lehessen szépen tekerni a csirketekercseket)
- kb 10 dkg aszalt szilva (vagy két maréknyi, nem tudom mennyi volt pontosan)
- 10 dkg füstölt sajt (én most szeletelt trappistát vettem, hogy ne kelljen faragni)
- vaj
- fehérbor (én most chardonnay-t használtam, de legközelebb lehet, hogy valamilyen félédes bort teszek a hús alá, mert a chardonnay elég száraz volt ehhez az édeskés ízű szilvához. )
- kakukkfű
- rozmaring
- só, bors

Elég egyszerű elkészíteni: a csirkemellet vékony szeletekre kell vágni, sózni, sózni, borsozni, kakukkfűvel megszórni. Bele kell tenni a sajtszeletkéket, rá az eddig borban ázó aszalt szilva szemeket (két három darab ment 1 szeletre), feltekerni és körbetekerni az egészet baconszalonnával. A csirketekercseket beleteszem egy kivajazott kerámiatálba vagy jénaiba, megszórom még a tekercsek tetejét is kakukkfűvel és rozmaringlevélkékkel, felöntöm fehérborral (amiben a szilva ázott, kb. 1,5 dl), majd beleszórok még a tálba pár szem szilvát. Lefedve fél órát, és utána még egy jó húsz percet sütöm 180 fokon (addig, hogy megpiruljon a tetején a szalonna)
A vajtól és a bortól a csirke nem szárad ki, finom puha marad és jó kis baconos-boros-fűszeres-vajas szaft kerekedik ki a végére a hús alá. Nem olyan sűrű, aki szeret vele pöcsölni, az nyugodtan leszűrheti és keményítővel sűrítheti - nekem nem volt kedvem.

Krumplipürét készítettem hozzá, azt nem írom le, semmi extra, vaj, tej, szerecsendió, pici kömény és kész:).

Készítsétek el, nagyon finom:).

Szólj hozzá

szilva hús krumplipüré fehérbor csirkemell kakukkfű rozmaring bacon aszalt pippi