2014. feb 10.

Halak: 1.rész Tőkehal, makréla, pisztráng

írta: TSK
Halak: 1.rész Tőkehal, makréla, pisztráng

1426731_10202549896298277_1482476547_n.jpgSzóval hal. Aki rendszeresen olvassa a blogot, már észrevehette, hogy nagy halrajongó vagyok. Szeretek horgászni, így a hazai halakat is imádom, de nagyon szeretem a tenger minden ízét is. A mai posztban rendhagyóan nem egyféle hal több elkészítését fogom bemutatni, hanem egy receptet fogok elkészíteni háromféle halból. 

 

 

 

 

 

 

Maga a recept nem egy nagy dolog, de egy olyan univerzális elkészítési mód, amivel , ha egészben készítesz halat, és ezt tudom javasolni, nem tudsz mellé nyúlni. A hal beszerzése már egy másik történet. Itthon tengeri halat nem nagyon egyszerű beszerezni, de nem lehetetlen. A közismert beszerzési pont a budaörsi halpiac, ami sajnos nekem messze van, és mivel az árai khm elég borsosak, így egyben nekem már nem kivitelezhető. Persze ez nem lehúzás, mert minőségben viszont messze ők a legjobbak. A másik a a Vörös Homár, ami szintén nagyon igényes, és minőségi, de szintén elég drága. Ahol én pár nem rossz minőségű alapanyagot találtam, az a Dunakeszi Auchan, aminek a halas pultja nem túl nagy, de ki lehet fogni szép árut, de annak frissességét minden esetben ellenőrizni kell. Ez amúgy tök egyszerű, ha a szeme csillogóan tiszta, szinte élő, akkor a hal friss. Ha a szeme opálos, esetleg a már felhólyagosodik, akkor semmiképp ne vegyétek meg. Volt eset, hogy kitették a nem túl frisset. Szakmai tanácsot az eladótól ne kérjetek, mert nem igazán értenek hozzá. 

Én két félét szoktam venni, mindkettő elég közkedvelt fajta, az egyik a tőkehal, amiből francia és atlanti tőkehalat is találtam már, mindkettő finom, és kedvelt hal, a másik a makréla. 

A tőkehal

A brit szigetek kedvenc hala, a népszerű fish&chips alapanyaga, egy viszonylag semleges ízű, jól ízesíthető fajta. Szálkamentes, és más módokon is kiválóan elkészíthető, rántva, lisztes bundában, vagy akárhogy. Ez az elkészítési forma kimondottan jót tesz neki.

1395790_10202549899338353_1344246199_n.jpg

A makréla

Az egyik kedvenc tengeri halam. Valami atomkirály íze van, így ezt a halat sokszor csak simán kisütöm magában. Önmagában füstös az aromája, minden eljárás nélkül, szóval kis citromlé és olívaolaj. Lanyi barátomat idézve: "Ízorgánum" - jelentsen ez bármit :D Ezzel a módszerrel még egy kicsit dobhatunk rajta.

1450318_10202549897938318_2113372393_n.jpg

 

Pisztráng

Alapvetően erre a halra találtam ki ezt a sütési módot. A pisztráng szintén semleges ízű hal, ezért kiválóan alkalmazható ízhordozóként. Hálás minden ötletért, ami hallal összehozható (majd mutatok mást is). Így elkészítve, nekem a tökéletes. A pisztráng beszerzési forrása legfőképp a Haludvar, mint ahogy bármilyen más magyar édesvízi halé is, de mostanában az egyik diszkontunkban is friss és jó minőségű pisztráng kapható. 

unnamed.jpg

 

És Akkor maga az elkészítési mód, remélem eléggé felcsigáztalak. Csalódni fogsz, mert olyan egyszerű, hogy azonnal szaladsz a halboltba, hogy namost én ezt megcsinálom. Azt megígérem, hogy az ízében viszont nem fogsz csalódni. 

Ez kell hozzá:

Jó minőségű füstölt zsírszalonna (nem húsos)

fokhagyma

vaj

A konyhakész halat beirdalom a gerincére merőlegesen, a tengeri halak esetében elég 2-3 centinként, a pisztrángot, mivel szálkás akár fél centinként, de 1 centi is elég. Most jön a pö..pepecselős része. A szalonnából kb 1 centi széles, és hártyavékony szeleteket vágunk. Ezeket beletűzzük a hal oldalán lévő vágásokba. A fokhagymát szintén vékonyra szeleteljük, és ezt is belenyomkodjuk a szalonna mellé. A Halnak csak a belsejét sózzuk, mert a szalonna jó esetben elég sós. A tetejét borsozzuk, és rászeletelünk annyi vajat, hoyg végig érja a hal testét. Egy zsemlét negyedbe vágunk, és erre ültetjük a halat. 180 fokon addig sütjük, amíg a szalonna ki nem adja az összes zsírját, és összetöpörödik. Ez kb fél, háromnegyed óra is lehet, ami hal sütésnél viszonylag szokatlan, és talán a hardcore halasok ingatják a fejüket, de nem fog kiszáradni, mert a szalonna zsírja átitatja a halhúst, a vaj pedig segít a bőrének ropogósra sülni. Persze ha látjátok, hogy kezd megégni, akkor vegyétek ki :D Én néha parmezánt reszelek a kész hal tetejére, és rusztikusan vágódeszkán tálalom. Nagyon szép tud lenni :D

 

Köretnek főként zöld salátákat, citromos olívás, chillis dresszinggel, ami ellensúlyozza a szalonna füstös, testes ízét, és száraz fehérbort érdemes kitenni. Mi megpróbáltunk quiche-t köríteni mellé, illik is hozzá, csak bírj annyit enni D

Érdemes mellé szószokat kitenni, szójaszósz, balzsamecet, teriyaki szósz, halszósz, osztrigaszósz. Ezek mind jót tesznek, és minden falat egy-egy újabb élmény lehet. 

Na irány a konyha!

T

Szeress, imádj a facebookon is!!!!

A Videóink is elég menők!

Szólj hozzá

gasztro panda főzés halak könnyű pisztráng hal tigris gasztronómia fokhagyma tőkehal fehérbor vaj chili bacon makréla tengeri hal pisztrángsütés tengeri halak