2014. máj 19.

Süssünk kenyeret!

írta: TSK
Süssünk kenyeret!

IMG_4066.JPG

Ugye mindennapos a szitu, amikor elhangzik otthon: "Ajh, el kéne menni kenyeret venni a kisbótba, nemááááá". Nos ennek van ellenszere. Nem biztos, hogy gyorsabb, de az biztos, hogy sokkal finomabb, és nem kell elmenni otthonról, hiszen maga a meló vele nem több, mint 10 perc, a többi az élesztő és a sütő dolga.

Kicsit nehezen áll neki az ember fia kenyeret sütni, pedig igazán egyszerű, és aki kétszer megcsinálta, annak a kisujjában lesz mindenféle kelt tészta, ami már csak azért is jó, mert sok-sok ötletet ad majd. Rendszeres olvasóink unalmasan ásítanak most, hogy nehogymár újra leírjam, de pedig újra leírom. Kelt tésztából sosem elég, kenyér, pizza, langalló, lepény, zsemle, kifli és még sok sok minden készülhet belőle, és egy kis furfanggal bizony nagyon változatosan el lehet készíteni. 

Tegnap kétféle kenyeret sütöttem, az egyik egy olívabogyós, fokhagymás, szárított paradicsomos, a másik pedig a kis fűszerkertemben termett zöldfűszerekkel lett ízesítve, zöld oregánóval és baszalikomml, és egy kis  olívaolajjal és fokhagymával. Jól hangzik nem? Dehogynem, és legalább ennyire finom volt. Nincs is jobb, mint egy gőzölgő friss kenyér, egy kis vajjal megkenve. Na de hogy is néz ki maga a tészta, ami a konyha szent mantrái közé tartozik, tehát erősen bemagolandó, de legalábbis cetlire kiragasztandó:

1 kenyérhez:

50dkg liszt
2,5 dl víz
1 cs instant élesztő
1 ek olívaolaj
fél ek só

 

 

 

 

 

 

 

Ha kész, fedj le egy edényt, és tedd meleg helyre. Egy órát kelesszed, és ha mindent jól csináltál, akkor a tészta szépen kipúposodik az edényedből. Gyúrd át egyszer,  formázd olyan alakúra, amilyenre szeretnéd, legyen gömbölyű cipó, vagy hosszúkás kenyér alakú. Tedd bele az edénybe, amiben sütni szeretnéd, és hagyd kelni még fél órát letakarva. Addig fűtsd fel a sütőt max lángra. A fél óra kelesztés után tedd be a sütőbe, és a fél kilós esetében 30-40 percig süsd. Ha úgy érzed, korán meg akar barnulni a teteje, tegyél rá egy sütőpapírt, hogy meg nem feketedjen. 

Vedd ki, és ígérd meg, hogy megvágás után azonnal megeszel egy szeletet, forrón, vajjal. Nem margarinnal! Összesen kb bruttó 2 óra alatt megvan, ami nem sok, és persze több, mintha boltba mennél, de ha két kenyeret sütsz, akkor máris beljebb vagy, és nem a lisztjavító szert tömöd a kis fejedbe, hanem igazi friss házikenyeret, a saját konyhádból!

 

Ha tetszett, Kedveld az oldalunkat a facebookon!

 

Szólj hozzá

kenyér házi házi kenyér