2014. nov 24.

Hogy tényleg ropogjon a bőr...

írta: TSK
Hogy tényleg ropogjon a bőr...

IMG_6618.jpgMa egy gyors cikk lesz egy nagyon egyszerű, de nagyon klassz, és szerintem fontos technológiáról. Ugye mindannyian szeretjük (sorry vegák/vegánok) a ropogós bőrt a húsokon. És utáljuk, ha nyálkás, nyúlós, szottyos blöe. Itt a megoldás. Nem tart sokáig, csak egy kicsit kell foglalkozni a hússal....

Az eljárás sertésen van tesztelve, de nem kizárt, hogy csirkén is működik, némi átalakítással, tessék tesztelni, és bekommentelni az eredményt. Sertésen viszont fergeteges lesz. Íme:

Gyémánt alakban, nagyon finoman húzzuk meg a késsel a bőr felületét. Ne irdald be, csak karcold meg. 

-1. fázis, dörzsöld be vastagon sóval, hűtőbe fél órát
-2. fázis, mosd le ecettel, várj 5 percet
-3. fázis majd dörzsöld be só és cukor vagy barnacukor elegyével, fél órára a hűtőbe
-4. fázis most le ecettel

Mehet a sütőbe, magas hőfokra. Az elején lefedve, aztán fedés nélkül, amíg roppanós nem lesz. Én a császárt kb 2 órán át sütöttem, ebből kb 20 perc volt a fedetlen sütés. Sülés közben lehet kenegetni sörrel, az is jót tesz neki, de nem feltétlen muszáj.
És hogy mi történik? A só kivonja a nedvességet a bőrből, és így a víztartalom nem teszi majd kocsonyássá az állagát, az ecetsav lazít a rostokon, így harapható lesz és nem kőkemény. A cukor egy pici karamellbevonatot képez, ami nem lesz édes, de az igazi roppanást adja a bőrnek. 

Én általában császárhúsból csinálom, mert az egyik kedvencem, de bármilyen bőrös sertéssel működni fog. 

Kalandra fel! Irány a konyha .D

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

gasztro főzés gasztronómia hús hus főz császárhús ropogós crispy Hús bőrős sertés ropogós sertésbőr