Csibeburger és nuggets? Pipa!
Na jó, ez nagyon komoly lett, kötelező, kihagyhatatlan. A gyorséttermi innentől felejtős, komolyan!
Ugye van az az alapvetés, hogy a jó burger az marha. Esetleg marha és sertés. Ezzel hellyel közzel egyet tudok érteni. Ha hamburgerről van szó. A csibeburger viszont tök más ízvilág és igenis van helye az étlapokon. Nem is értem amúgy, miért nem látok csibeburgeres beszámolókat, vajon mennyire van ott az éttermekben? Ezt majd megírjátok. Én meg azt hogy készítsd el a úgy, hogy belehalj a gyönyörbe. Najó, szerintem túlzok. De elképesztően finom.
Minden burger a húspogácsánál kezdődik. A marhánál nekem a natúr a tuti, én csak utólag sózom (tudom, lúzerség) és csak egy pici bors.
Na a csirke más műfaj ott ízesíteni kell. Én most egy klasszik csirkés ízesítést készítettem el, de ti engedjétek el a fantáziátokat. Már a bátrabbak, akinek ez az első, az készítse el így:
- 1 kg csirkemell (4 pogácsa és még kb.15 nuggetsre elég)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- só
- bors
- kakukkfű
- olívaolaj
A csirkemellet nyugodtan vedd meg egészben, ne daráltasd! Vágd apró kockára, és be a turmixba. Látni fogod, amikor szinte krémesre aprította, jó lesz. Ezután aprítsd fel a fokhagymát és újhagymát, akár szintén turmix vagy aprítógéppel, nagyon apróra, akár krémesre. Keverd össze a hússal, tegyél bele sót, borsot, és sok kakukkfüvet. Mivel a csirke száraz hús egy evőkanál olívaolaj még menjen a masszába, és kész is. Akár azonnal formázható, de ha picit hűtőbe teszed, akkor jobban átjárják az ízek. Vizes kézzel formázd, úgy nem tapad a kezedre. Nekem panírozva az igazi, de ha nem szereted, vagy nem akarod, anélkül is könnyen süthető. Nem kell bő olajba dobni, kis olaj alá, és nagy lángon pár perc alatt kész. Aztán zsemlébe vele. Káprázatos lesz ;) Ha nuggetsnek akarod kisütni, akkor ugyanez, csak ne pogácsákat formázz, és mindenképp panírozd.
Ha elvagy a többi belevalóval, hogy a boltból veszed, akkor ennyi a lényeg. De ha igazán komolyat akarsz villantani, akkor olvass tovább, mitől lesz egy egyszerű burgerből top kaja.
A buci
A jó hamburgerbuci meghatározó. Lehet jókat kapni a boltban, de ha van egy kis időd, akkor magad készíted. Ezt már leírtuk, ugrás a linkre.
A panírmorzsa
NA igen, szóval a panírmorzsa egy olyan része a magyar gasztronómiának, amiben egyet ismerünk, a bolti liszt finomságúra darált ipari hulladékot. A jó morzsa viszont nem ilyen. Nem lesz szottyos, másnap is ropog. Ráadásul nulla forintból elkészíthető. Najó, pár szelet kenyér árából. A jó morzsában nem csak száraz, hanem még kicsit nedves részek is vannak, és kisebb nagyobb morzsákból áll, nem homogén.
Dobd be a sütőbe a friss kenyérszeleteket, és pirítsd addig, amíg a külseje kopog, de érezni, hogy a belseje még nem teljesen kemény. Vágd kisebb darabokra, és a turmixgépbe vele. A képen látható szemcseméret már király. Nem fogod megbánni.
A Majonéz
Ha csirke, akkor majonéz, nincs mese. Felejtős a ketchup vagy mustár. (Mondjuk én a marhaburgert is csak majonézzel eszem egy ideje, mert sokkal jobban előhozza az ízeket)
Vannak tűrhető bolti majonézek, ha nincs idő pepecselni, persze kiváló, de ha van, azért egy 15 perc alatt elkészíthető, és nagyon megéri. Az elkészítést ezren ezerszer leírták, erre nem térnék ki. Ehhez a fogáshoz egy picit több citromlé mehet az ízesítésbe, a csirke meg fogja köszönni.
És egy kis varázslat: Az aioli
Az ayoli fokhagymából készült majonéz szerű mártás. Van aki simán fokhagymás majonéznek készíti el, de az igazi ayoil két dolgot tartalmaz, olívaolajat, és fokhagymát. Elkészítése roppant egyszerű. A fokhagymákat egy mozsárban, krémesre törjük, majd elkezdjük apránként olajjal elkeverni. Annyi olajat tegyünk bele, amennyit felvesz a fokhagyma. Vigyázz vele, durva cucc, ebből nem kell sok bele.
Mit tegyek még bele?
Bármit, amit egy burgerben szeretsz, nekem a hagyma alap, és a paradicsom is kihagyhatatlan, legyen benne sajt. De persze engedd el a fantáziádat, én tuti ki fogom próbálni zsályával, kék sajttal, akár fetával, aztán tavasszal zöldfűszerekkel, és bármilyen idényzöldséggel.
Nálunk mostantól biztosan az gyakran terítéken lesz, már alig várom a grillszezont, hogy faszénen is elkészítsem :D
T