2014. már 07.

Csirke curry, Chapati, Lassi -Videó- s01-e03

írta: TSK
Csirke curry, Chapati, Lassi -Videó- s01-e03

20140305_225607.jpgValljuk be, Európában, és ez Budapestre is igaz, elég nehéz autentikus indiai ételt találni (azért van). A "kontinentális" reptér currytől konkrétan hánynom kell(ene, ha kipróbálnám még egyszer is valaha). És ha találsz is, az a néhány étterem elég drága ,pedig az alapanyagokat tekintve nem kellene annak lennie, az egzotikum marketing értékét fizeted.   És persze mit nevezünk autentikusnak?

Ahol echte Indiai csóka főz? Oggyan kérem. Bár esélyesen közelebb áll hozzá, mintha Mari néni főzné, mint tudjuk, ezek az ételek egy kicsit europanizálva vannak, hiszen ha meg akarnak élni az étterem tulajdonosok, szélesebb rétegnek kell főzni, és ez így is van rendjén. nyilván nem állítom, hogy az én indiaim autentikus, hiszen sem nem vagyok indiai (ha jól emlékszem), sem nem voltam Indiában és sajátítottam el a helyi gasztronómia csínját-bínját. Lecsekkoltam ellenben a két legjobbnak mondott Budapesti éttermet, és elkezdtem utánakutatni, a neten, és főleg olyan videókat és recepteket kerestem, amit Indiaiak készítenek. És persze hagyatkoztam az általában jól működő ízmemóriámra, és intuíciómra, amikor először elkészítettem ezt az ételt. A kontroll csoport azt hazudta, van olyan jó, mint az éttermi, és mindezt már többször :D

Szándékosan nem húzom rá egyik indiai fogás nevét is, hanem egy ételcsoport átfogó nevén szólítom: Curry (ami magyarosan köri, angolosan és indiaiul kári). A Curry a közhiedelemmel ellentétben nem egy fűszer, hanem egy fűszer keverék, (aminek összetevőit szándékosan nem írom le, nyomozzatok utána, meg fogtok lepődni, és az ezzel készült ételeket átfogóan is hívják így. Készülhet bármilyen húsból, de halból is. 

Mivel a videóban elég részletesen megmutatom az amúgy csöppet sem bonyolult elkészítést, csak pár alapvetés ahhoz, hogy álljunk neki az indiai ízek előállításának. Egyrészt kellenek az alap fűszerkeverékek, a curry, és nálam a garam masala, de több féle kombó létezek, ezek manapság már minden hiper polcain megtalálhatóak, a hús, és a friss zöldségek. A fűszereket legtöbb esetben forró olajon pirítjuk, majd a húst, és a végén jönnek a zöldségek. ilyen egyszerű. Nem akarom persze elbagatellizálni, és javaslom, ha komolyan érdekel titeket ez a vonal, kutassatok sokat, de kezdésnek ez a recept tökéletes. A videón nagyjából láthatjátok azokat az arányokat, amik 1 kg húshoz épp jók, bár én csaltam egy kicsit, és útközben még tettem hozzá curryt, mert általában fél kiló húsból készítem, és most kevés lett. Ami a legfontosabb: sokkal több fűszer kell majd bele, mint hinnétek, ne féljetek, olyan ez az indiaiban mint a magyar kajákban a paprika. Egy gyors bevásárló listát azért írok:

1 kiló hús, 3 gerezd fokhagyma, 1/4 kg paradicsom, 2 paprika, 2 hagyma, morzsolt chilli, garam masala fűszer keverék, curry por (ha a magyar tasakost veszitek 1 minimum belemegy , de akár 2 csomag is), fél doboz kókusztej, só bors

A Chapatihoz, fél pohár natúr joghurt, és annyi liszt, amennyit felvesz, só

A Lassihoz 1 pohár natúr joghurt, 3 deci tej, fél doboz kókusztej, és 1 EK cukor, vagy méz. 

Szóval harcra fel, toljatok a hétvégén egy Indiait, és kápráztassátok el vele a környezeteteket! Aztán menjetek el egy indiai étterembe, és ellenőrizzétek a hasonlóságokat...

Na irány a konyha! (miután megnézted a videót ;))

Ja, és szeress a faceboooookon légyszi légyszi!!! :https://www.facebook.com/PandaEsTigrisFoz

 

 

És Youtube-on is...

 

Szólj hozzá

video csirke gasztro panda kedvenc tigris hagyma gasztronómia hús keleti curry csirkemell indiai masala főz indiai kaja garam masala keleti konyha tikka masala indiai étel indiai főzés cury